Ruské finanční trhy po oznámení nových amerických sankcí posílily

28.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. dubna (ČTK) - Ruské finanční trhy dnes odpoledne po oznámení nových amerických sankcí proti ruským činitelům a firmám posílily. Rozsah sankcí nebyl totiž tak široký, jak se trhy obávaly. Ruské akcie a kurz rublu zpevnily, zatímco náklady na pojištění ruských dluhopisů před nesplácením klesly.

Cena pětiletých swapů úvěrového selhání (CDS), které si investoři kupují jako pojištění proti nesplacení ruských dluhopisů, klesla z páteční úrovně o 0,19 procentního bodu na 2,65 procenta. Dopoledne přitom jejich cena podle agentury Reuters vystoupila na 2,88 procenta, což bylo maximum od listopadu 2011.

Trhu se ulevilo, když zjistil, že na rozšířeném americkém seznamu není žádná velká banka ani těžařská společnost. "Není tady Gazprombank ani VEB (banka) - trh oživuje, protože jej seznam nechal chladným a protože očekával něco mnohem horšího," řekl analytik Timothy Ash z britské banky Standard Bank.

Spojené státy dnes uvalily nové sankce proti sedmi ruským představitelům, které spojují s ukrajinskou krizí, a proti 17 ruským společnostem, které jsou s potrestanými hodnostáři spojeny. Dotčeným jednotlivcům Američané odepřou víza a zmrazí majetek v USA. Mezi potrestanými činiteli je někdejší vicepremiér a Putinova pravá ruka Igor Sečin, který je nyní šéfem ropného koncernu Rosněfť. Samu Rosnefť ale sankce nepostihují.

Spojené státy ale sdělily, že se svými spojenci zvažují i další kolo sankcí, které by měly být zaměřeny na celá ekonomická odvětví, pravděpodobně na bankovnictví a obranu. Podobně podle amerických činitelů uvažuje také Evropská unie. USA se rozhodly přikročit k novým sankcím po vyhodnocení způsobu, jakým se Moskva staví k plnění ženevských dohod o zklidnění ukrajinské krize.

Akcie Rosněfti na zprávu reagovaly poklesem o dvě procenta. Většina ostatních akcií na ruském trhu ale rostla a dolarový index RTS získával 1,2 procenta. Mírně posílil i kurz rublu, jemuž pomohly vysoké světové ceny ropy a pravidelný nárůst poptávky po ruské měně kvůli platbám na konci měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK