Online programy jsou zdarma

29.04.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Chcete prezentovat své tvůrčí schopnosti? Vytvořte si svůj kreativní počin přímo na webových stránkách! Obraz, báseň či román? Možnosti tu vždycky jsou.

Pixlr – tvoříme si, upravujeme fotky...

Pixlr se skládá ze tří online variant a obsahuje Editor, Express a O-matic.
Editor se podobá staré verzi Adobe Photoshop a nebo současnému Gimpu a slouží například na koláže fotek a další úpravy. Ovládání není zcela intuitivní, takže se předpokládá základní znalost a schopnost ovládat výše zmíněné programy. Díky omezenému počtu možností, funkcí a nástrojů se v programu dá snadno a rychle zorientovat a nastavit si potřebné jako například jazyk. Základní zkratky typu Ctrl+S, Ctrl+O nebo Ctrl+C fungují díky programovému přednastavení. Pro jednoduchou a rychlou rastrovou grafiku je to ideál. Nakreslit si objekt nebo otevřít obrázek, popsat jej, upravit detaily, barvy, vyretušovat, nahodit efektivně filtr, zdeformovat a uložit do pracovního formátu Pixlr nebo jiného finálního obrazového formátu typu JPEG a máme hotovo a připraveno pro webovou presentaci, jelikož formát JPEG se pro tisk nedoporučuje. Ukládat můžeme do vlastního počítače nebo do vlastní knihovny programu, ale tato funkce vyžaduje přihlášení, případně registraci. Výtvor je možno ukládat i přímo na sociální sítě! Za online propracování funkcí by mohl dostat za jedna.

Express, podobně jako dnes již známý Instagram, určený na rozsáhlou úpravu fotek a následné sdílení na sítích nabízí propracované funkce od úpravy barev fotografie, rozostření/zostření až po bělení zubů. Vytvořit z fotky můžete například přání a následně jej sdílet na webu nebo jej bez ztrát kvality fotky uložit do počítače a poslat veřejnosti později. O-matic slouží k jednoduchému a rychlému „vyvolání“ fotky – načtením nebo vyfocením webkamerou. První krok – výběr zabarvení, druhý krok – výběr filtru či šumu a třetí krok – výběr rámečku. Hračička. Ještě možná oříznout. Hotovo a hurá s fotkou na internet a nebo do počítače.

Instagram – světová fotohračka pro všechny, aplikace - primárně určena pro chytré mobilní telefony iPhone a ty s OS Adroid. Online varianta se nazývá Statigram a je dobré mít registraci u Instagramu.

A nakonec Adobe Photoshop Express, který můžete začít používat po přihlášení, je tedy nutná registrace. Po otevření aplikace nahrajete fotografie a máte k dispozici až 2 GB. V knihovně „Library" jsou náhledy všech nahraných fotografií. Aplikace nabízí základní korektury, optimalizace jasu nebo kontrastu, editor umožňuje základní a běžné úpravy. Výhodou je jednoduché sdílení pěkně upravených fotek...

Kerproof, Scribbler nebo Sumopaint– kreslíme si...

Zdá se to být dětinské, ale zdání klame i přes infantilní pracovní prostředí online editoru Kerproof. Při troše fantazie a snahy se dá vykouzlit zajímavý počin od digitální kresby po koláž. Velmi zajímavý tvůrčí výsledek vznikne díky programu The Scribbler. Nemusíme být akademičtí kreslíři ani grafici, abychom vytvořili profesionální kresbu, stačí jednoduše načmárat pár objektů a nechat kreslit... Jen ukládání nutí k poněkud kreativnějšímu myšlení – tak například je možné udělat printscreen a editovat již v předistalovaném pc programu typu Malování. Sumopaint, tak to je online program uživatelsky podobný Pixlr programu. To už není jednoduchá hračička na efekt, ale zde se opravdu pořádně tvoří. Po zvolení „Free“ verze můžete začít kreslit nebo upravovat zvolený obrázek. Ukládáte do JPEGu, PNGu nebo SUMO formátu, chcete-li někdy v budoucnu upravovat výsledek. Program klade důraz na vrstvy a přednastavení efektů. Funkce CTRL+Z nebo +Y nefunguje donekonečna, takže na to pozor! Uživatelsky se opět podobá starším verzím Adobe, takže není příliš intuitivní. Navíc tvoříte v angličtině... Nakonec se vždy spojí příjemné s užitečným a za tvorbou následuje tvůrčí uvolnění, což je důležité pro každého člověka.

Online kancelářský balik

Nejznámější konkurencí u nás MS Office se před lety stal Google Docs, jakožto poskytovatel online sdílení a psaní dokumentů nebo vytváření tabulek. Využil volné místo na internetu a zatím je stále nejvyhledávanější. Sdílet s ostatními studenty či učiteli tedy můžete třeba PDF texty, e-knihy, psát seminárky online nebo zapisovat do „excelovské“ tabulky různé počty. Google Docs se původně vyvíjel jako dvě oddělené aplikace nazvané Writely (textový procesor) a Google Spreadsheet (editor tabulek), přičemz jejich sloučením vznikl vcelku přehledný systém. Samozřejmě nechybí možnost správy a editace prezentací.

Google ale nezůstal sám a tak si představme další poskytovatele online balíků. Například ZOHO Office. I v tomto případě máme k dispozici online textové soubory, tabulkové dokumenty a prezentace. Rozhraní se podobá starému Word či OpenOffice. Zoho nabízí podporu pro všechny klasické formáty, efektivní způsoby sdílení a přístup offline. Balík představuje tři separované aplikace Zoho Writer, Zoho Sheet a Zoho Show pro různé typy dokumentů na rozdíl od Google Docs, na druhou stranu zde nenalézáme provázanost mezi všemi dokumenty. Další internetová služba Thinkfree se vyskytuje jak v offline tak online variantě a obsahuje klasické trio nástrojů pro úpravy dokumentů textových i tabulkových a prezentací (služby Write, Calc a Show), které lze pohodlně spravovat v rámci jednoho rozhraní. Výše uploadu u balíků se pohybuje v rozmezí jednoho gigabitu.

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT