MMF: Východ Evropy čelí kvůli Ukrajině, Rusku a Fedu řadě rizik

29.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. dubna (ČTK) - Ekonomiky zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy budou těžit z oživení v eurozóně, ohrožovat je ale bude napětí kolem Ukrajiny, hospodářský útlum v Rusku a dopady ukončování podpůrné měnové politiky v USA. Region tak čelí "neobvyklé konstelaci rizik", uvedl v dnešní zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF).

Většina zemí regionu letos výrazně zesílí růst a jako celek jeho hrubý domácí produkt vzroste proti loňsku dvojnásobným tempem 2,3 procenta. Obavy ale vyvolává to, že dvě největší ekonomiky oblasti - Rusko a Turecko - čekají naopak zpomalení, uvádí zpráva.

"Geopolitické napětí kolem Ruska a Ukrajiny, složitější globální finanční podmínky v důsledku normalizace měnové politiky ve vyspělých ekonomikách a možnost delšího období slabého růstu v eurozóně by mohly růstové vyhlídky regionu podkopat," uvedl MMF.

Co se týče nynějšího napětí mezi Ruskem a Západem, fond nyní jeho možné dopady studuje, řekl náměstek ředitele evropského odboru MMF Aasim Husain. Tým fondu je nyní v Rusku a tento týden o svých zjištěních podá zprávu ústředí.

Pokud MMF na základě nových zkoumání sníží odhad růstu pro Rusko, bude to už podruhé za měsíc a celkem počtvrté. Tento měsíc MMF dál snížil předpověď ruského růstu na 1,3 procenta z původní tříprocentní prognózy.

"Vliv nebudou mít ani tak sankce samy, ale jejich dopady na důvěru v podobě očekávání, jak budou vypadat budoucí sankce," řekl Husain ke zprávě podle agentury Reuters. USA v pondělí kvůli krokům Moskvy vůči Ukrajině rozšířily sankce na dalších sedm ruských představitelů a 17 ruských firem spjatých údajně s důvěrníky Kremlu. Daly rovněž najevo, že jsou připraveny zavést sankce proti jednotlivým sektorům ruské ekonomiky.

Střední a východní Evropu může podle Husaina zasáhnout zejména další oslabování ruské ekonomiky v důsledku budoucích sankcí a případných protisankcí. Nejzávažnějším zdrojem obav je otázka energetických dodávek z Ruska, na nichž je region do velké míry závislý, uvedl MMF.

Dalším problémem je ale také nadprůměrná výše státního dluhu v zemích regionu a to, že většinu z něj vlastní zahraniční investoři. Ti mají tendenci se v dobách nejistoty rychle stahovat, což by mohlo výrazně zvýšit úvěrové náklady těchto zemí.

Podobným spouštěčem odchodu investorů z oblasti může být růst úrokových sazeb ve vyspělých a bezpečných ekonomikách. zejména v USA. Před výraznějším dopadem růstu úroků v USA by podle MMF měl region do jisté míry chránit slib Evropské centrální banky udržovat v eurozóně nynější nízké úroky. Na druhé straně požadavky ECB na kapitálové vybavení bank mohou dál snížit úvěrovou aktivitu v některých zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK