Dluhy českých domácností u bank v březnu vzrostly o 3,5 mld. Kč

30.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Dluhy českých domácností u bank se v březnu zvýšily o 3,5 miliardy korun na 1,21 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o téměř 46 miliard korun. Zadluženost podniků za březen stoupla o 1,6 miliardy korun, podniky tak dluží bankám celkem 990,9 miliardy korun. Loni v březnu firmy dlužily o 8,5 miliardy korun méně. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u bank uloženo 1,254 bilionu korun. Proti únoru vklady klesly o 190 milionů korun, meziročně však byly vyšší o 72,3 miliardy korun. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti uloženo 331,4 miliardy korun. Proti únoru úspory domácností klesly o téměř čtyři miliardy korun, meziročně byly nižší o více než 11 miliard korun.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK