MMF výrazně snížil odhad růstu ruské ekonomiky

30.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Washington 30. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu ruské ekonomiky na 0,2 procenta z dříve očekávaných 1,3 procenta. Mezinárodní sankce uvalené kvůli ukrajinské krizi na vybrané ruské činitele a některé podniky podle fondu poškozují ruské hospodářství a ohrožují investice. Celkově MMF očekává, že odliv kapitálu z Ruska letos dosáhne 100 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč), sdělil dnes podle agentury Reuters šéf mise MMF v Rusku Antonio Spilimbergo.

MMF zhoršil odhad letošního růstu ruské ekonomiky již počtvrté, naposledy na začátku tohoto měsíce. Původní prognóza fondu předpokládala, že hrubý domácí produkt Ruska v letošním roce stoupne o tři procenta. Loni tempo růstu ruské ekonomiky prudce zpomalilo na 1,3 procenta ze 3,4 procenta v předchozím roce.

Spilimbergo dnes upozornil, že nejnovější zhoršení letošní prognózy nemusí být konečné. Pro příští rok MMF předpokládá, že ruská ekonomika vzroste o jedno procento.

Evropská unie a Spojené státy kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele a některé podniky a pohrozily i sektorovými sankcemi vůči Rusku.

Ruské ministerstvo financí minulý týden předpovědělo, že tempo růstu ruské ekonomiky se bude ve zbývajících letošních čtvrtletích blížit nule a již od druhého kvartálu hrozí propad do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK