Evropský regulátor EIOPA zahájil zátěžové testy pojišťoven

30.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 30. dubna (ČTK) - Evropský úřad pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA) zahájil poslední kolo zátěžových testů, které mají zjistit, jak jsou pojišťovny připraveny odolat podobným šokům, jaké způsobila nedávná krize na finančních trzích. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

V příštích měsících hodlá evropský regulační úřad zjistit, jak velké kapitálové bezpečnostní rezervy pojišťovny potřebují, aby byly schopny odolat hypotetickým problémům a zda by případná finanční krize neohrozila pojištěnce. Výsledky testů mají být zveřejněny v listopadu.

"Zátěžové testy, které provádí EIOPA, se zaměřují na celkovou odolnost pojišťovacího sektoru v EU a na zjištění jeho hlavní zranitelnosti v případě, že se objeví závažné šoky," uvedl předseda úřadu Gabriel Bernardino.

Zátěžové testy pojišťoven se uskuteční souběžně s testy největších evropských bank. Bude to ještě předtím, než Evropská centrální banka (ECB) převezme dohled na evropskými bankami.

EIOPA vymyslela scénář, který má změřit dopad nestability na trzích s vládním a firemních dluhem, akciemi, realitami a nestability úrokových sazeb na pojišťovny. Bude také zkoumat specifická pojišťovací rizika, jako změnu úmrtnosti, dlouhověkosti, rezerv a přírodní katastrofy. Úřad rovněž naváže na dřívější studii o dopadech dlouhotrvajících nízkých úrokových sazeb na pojišťovny.

Zátěžové testy bank mají zjistit nedostatek kapitálu, který banky budou muset rychle doplnit. EIOPA, na rozdíl od testů bank, neočekává, že by zveřejnila jména jednotlivých společností, které testem neprojdou. "To není o individuálním selhání společností. To není test prošel/neprošel," upozornil Bernardino.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK