Neplatíte za vytápění zbytečně moc?

15.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Topná sezóna je zde a s ní zvýšený nápor na vaši peněženku. Teď je sice pozdě na výměnu otopné soustavy nebo kotle, ale je dobrý čas na přemýšlení co s topením udělat za rok, abychom neplatili zbytečné finance navíc.

je totiž rozdíl, jestli za zimu protopíte 5 000 korun v tuhých palivech, nebo 25 000 centrálním vytápěním nebo elektřinou.

Téma týdne: Na kolik Vás přijde domácí teplo

Čtyři předchozí fintriky podrobně rozebírali jednotlivé druhy paliv do kotlů, přinášející v zimě teplo do vašich domovů. Nemohli jsme obsáhnout vše, ani to nebylo našim cílem. Při výběru druhu paliva máte široký výběr:

  • Hnědé uhlí
  • Černé uhlí
  • Koks
  • Dřevo
  • Dřevěné brikety
  • Dřevěné pelety
  • Štěpka
  • Zemní plyn
  • Propan
  • Lehký topný olej
  • Elektřina z akumulace
  • Elektřina z přímotopů
  • Tepelné čerpadlo
  • Centrální zásobování teplem

Zatímco někteří obyvatelé, hlavně v bytových domech, si druh vytápění vybrat nemohou (v panelácích a činžovních domech asi nejde vyměnit etážové topení za kotle na štěpky), při úvahách o volbě druhu vytápění v nové výstavbě se není třeba na nic vázat. Nejdůležitějším kritériem pro rozhodnutí je cena.

Pokud má vaše rodina les a nebo máte možnost výhodně nakupovat dřevěný materiál samovýrobou máte rozhodnuto. Kotel na dřevo nebo dřevěné štěpky je ta správná volba. Ale pozor takový kotel už se nemusí vyplatit, když byste měli šťepky nakupovat. Stejné je to u ostatních tuhých paliv. Máte zdroj na levný topný olej? Volba vytápění ve vašem domě je jasná.

Více informací o možnostech vytápění tuhými palivy si přečtěte zde.

Další možností josu alternativní zdroje energie. Proč alternativní? Možná by bylo lepší pojmenování "méně rozšířené", ale význam slova je jasný. Jsou to netradiční, ne příliš rozšířené možnosti topení většinou v rodinných domech. Důvodem je obvykle nedostatečná výhřevnost systémů často v kombinaci s vysokými pořizovacími náklady. Náklady na samotný provoz takových zařízení jsou ale následně překvapivě nízké. Není pak překvapením, že náklady na vytopení průměrného domu zemním plynem jsou 21 000 za rok, zatímco srovnatelný dům vytopíte etpelným čerpadlem za cca 9 000 korun.

O alternativních vytápěcích systémech jsme psali zde.

Je zajímavé srovnávat náklady na topení plynem ve srovnání s tuhými palivy. Pamatujete, jak politici na regionálních úrovních přemlouvali babičky, aby si nechali zavést do domečku plyn a nemuseli se špinit s uhlím? Dnes ona babička za topení za zimu zaplatí 10 -15 tisíc, zatímco kdyby si nechala starý kotel na dřevo a uhlí, bude potřebovat o polovinu méně a to už je pro důchodce velký rozdíl! Ano, ekologie je důležitá, ale zeptejte se, páni politici, co na to prostý občan.

Také topení plynem jsme podrobně zkoumali a sice zde.

Další sliby (kolikrát už?) byly na počátku devadesátých let kolem vytápění elektřinou. Kdo zavedl přímotopy, dnes pláče, nadává a nebo obojí. Topit přímotopy je jednou z nejhorších variant vytápění vlastního bydlení.

Elektřina nejsou ale jenom přímotopy. Více o ní čtěte zde.

Na závěr jeden graf, který (bez potřeby podrobnějšího vysvětlení) hovoří za vše. Graf byl převzat ze stránek www.tzb-info.cz, kde si můžete sami vypočítat, kolik ročně protopíte a kolik by vás topení stálo v případě přechodu na jiné palivo pro váš kotel.

  
Poznámka: Výpočet proveden pro spotřebu 25000 kWh zemního plynu za rok

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Na závěr ještě připojujeme reakci pana Ludvíka Sibery z Teplárny Náchod, který zcela oprávněně hájí zájmy firmy ve které pracuje. Na centrální vytápění má pochopitelně jiný názor: "Použiji-li poměr z tabulky a grafu, ze kterého  vycházíte a dosadím cenu tepla z  centrálního zásobování teplem uplatňované v této lokalitě, pak je rozdíl zhruba sedmdesátiprocentní ve prospěch hnědého uhlí, nikoli pětisetprocentní, jak uvádíte. Je to proto, že ceny jednotlivých produktů tepla z CZT jsou v ČR značně  rozdílné, dejme tomu od cca 200 Kč/Gj do  cca 600. Záleží na tom, v jakém systému teplo vyrábějí a jaké k tomu používají palivo.V případě dosazení rozdílných cen pak pořadí výhodnosti vytápění z CZT bude pokaždé jiné, v některých lokalitách hned po tuhých palivech a v jiných bude patřit k těm dražším."

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky