Vítkova CPI vydala další projektové dluhopisy za 1,125 mld. Kč

05.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Realitní a investiční skupina CPI Group podnikatele Radovana Vítka vydala projektové pětileté dluhopisy za 1,125 miliardy korun. ČTK to dnes řekl mluvčí skupiny Jan Burian s tím, že emise je vázána na sedm firem z oblasti maloobchodu, jejichž portfolio maloobchodních nemovitostí dosahuje 1,7 miliardy korun.

"Na trh jsme vyslali první tranši dosahující 60 procent z celkového objemu emise. Byla hned pryč, proto nyní připravujeme druhou tranši," uvedl Burian.

Kromě toho skupina 30. dubna na trh pustila dalších 500 milionů korun v rámci druhé tranše dluhopisového programu společnosti CPI Byty z loňského května, jehož celkový objem dosáhne tří miliard korun. CPI Byty za dluhopisy ručí svými nemovitostmi v hodnotě šesti miliard korun. Konkrétně jde o nájemní domy a byty ve 14 lokalitách Česka. Tyto dluhopisy měly nahradit bankovní úvěr od Raiffeisenbank a uvolnit tak úvěrový limit skupiny. Získané peníze chtěla skupina investovat do dalšího rozvoje nemovitostí.

Skupina CPI má s dluhopisovým financováním velké zkušenosti. Loni v dubnu vydala ještě jednu emisi dluhopisů v celkovém objemu 1,5 miliardy korun. O rok dříve jí předcházely tři emise korporátních dluhopisů v korunách i eurech za čtyři miliardy korun. Dalších 279 milionů korun činily projektové dluhopisy zajištěné devíti regionálními supermarkety Penny Market a Billa, které skupina koupila v říjnu 2012 za 367 milionů korun.

Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. S 600 tisíci metrů čtverečních maloobchodních ploch, což je zhruba desetina celkové rozlohy, je jejich největším majitelem v Česku. Prostřednictvím společnosti CPI Byty skupina vlastní celkem 12.600 nájemních bytů, a po společnosti RPG Byty je tak druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v tuzemsku. Součástí CPI jsou také desítky tisíc metrů čtverečních kanceláří, skupina vlastní i hotely a sklady. Hodnota majetku skupiny loni vzrostla na 86 miliard korun, o rok dřív byla 64,7 miliardy korun. Čistý zisk skupiny loni meziročně vzrostl o 39 procent na dvě miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK