Cizinci budou místo zelené karty dostávat zaměstnaneckou

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Cizinci, kteří do Česka přijedou legálně za prací, budou místo takzvané zelené karty dostávat novou zaměstnaneckou. Nebudou tak muset zvlášť žádat o povolení k pobytu. Novelu cizineckého zákona, kterou vyžadovala EU, v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom dnes informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman v pondělí podepsal celkem šest zákonů.

Novela zavádí podmínky, za kterých může cizinec zaměstnaneckou kartu získat a případně pobírat nějakou sociální podporu. Týkat se to bude i jeho rodinných příslušníků. Získají nárok na některé sociální dávky včetně přídavků na děti, porodného nebo pohřebného.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při schvalování novely senátorům potvrdil, že podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí by to mohlo stát až jednu miliardu korun ročně. Letos se očekává celkem 30.000 žádostí o kartu, z toho dvě třetiny tvoří žádosti o prodloužení současných povolení.

Zaměstnaneckou kartu bude vydávat ministerstvo vnitra, a to výhradně na pracovní místa k tomu určená a evidovaná ministerstvem práce a sociálních věcí. Cizinci nebudou muset žádat zvlášť o povolení k zaměstnání a k pobytu, ale podají žádost pouze jednu. Novela počítá se zrušením takzvaných zelených karet, které nyní slouží jako povolení k pobytu za účelem zaměstnání. Naopak modrá karta, která slouží k zaměstnání vysoce kvalifikovaných cizinců v ČR, by měla zůstat v platnosti.

Nová právní úprava by měla podle autorů novely přinést zjednodušení pro zaměstnavatele, cizince i úředníky. Zavedením zaměstnanecké karty údajně odpadne úřadům část agendy týkající se vydávání povolení k zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK