Alibaba chce v primární emisi nabídnout akcie za miliardu dolarů

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. května (ČTK) - Největší čínský internetový obchod Alibaba Group míří na newyorskou burzu, kde chce v rámci primární emise (IPO) nabídnout akcie za miliardu dolarů (téměř 20 miliard korun). Podle agentury AP půjde o největší IPO technologické společnosti od loňského debutu Twitteru, který prodal akcie za téměř dvě miliardy. Analytici však očekávají, že čínská firma získá daleko více.

Internetový gigant, který má na kontě čtyři pětiny online obchodů ve druhé největší ekonomice světa, se stane největší čínskou společností, která vstoupí na americkou burzu. Podle analytiků by však hodnota IPO mohla výrazně vzrůst, překonat Twitter a dokonce se přiblížit Facebooku. Tato společnost získala při svém debutu na burze před dvěma lety 16 miliard dolarů a postarala se tak o zdaleka nejvýnosnější primární nabídku v technologickém sektoru.

Počet akcií ani předpokládanou cenu jedné akcie čínská společnost nezveřejnila. Podle AP bude nyní registrační proces firmy na newyorské burze trvat okolo tří až čtyř měsíců, po nichž bude moci zahájit obchodování svých akcií.

Alibaba je jednou z největších internetových firem světa. Na jejích internetových stránkách se ročně zobchoduje zboží za více než 150 miliard USD (téměř tři biliony Kč), což je více než na stránkách firem Amazon a eBay dohromady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK