Zisk francouzské strojírenské skupiny Alstom výrazně klesl

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. května (ČTK) - Čistý zisk francouzské strojírenské společnosti Alstom se v prvním čtvrtletí propadl o 28 procent na 556 milionů eur (asi 15 miliard Kč). Mohou za to hlavně vyšší náklady na restrukturalizaci, dále výdaje na správu dluhu a rovněž daně. Firma také uvedla, že tentokrát nevyplatí roční dividendu.

Alstom se v posledních týdnech dostal do centra pozornosti kvůli zájmu konkurence o převzetí jeho energetické divize. Do jednání o možném převzetí se zapojila rovněž francouzská vláda, která má obavy o pracovní místa.

Americká skupina General Electric za divizi nabídla téměř 12,4 miliardy eur (asi 340 miliard Kč). Francouzský prezident Françoise Hollande však nabídku v nynější podobě označil za nepřijatelnou. Ministr hospodářství Arnaud Montebourg uvedl, že vláda by pohlížela příznivě na nabídku, která by zahrnovala spojení dopravních aktivit obou podniků.

Zájem o energetickou divizi, která vyrábí turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny, projevila také německá společnost Siemens. Ta však hodlá předložit nabídku teprve poté, co si důkladně prostuduje údaje o divizi.

Před deseti lety musela firmu Alstom zachraňovat francouzská vláda, připomíná agentura Reuters. Nyní potřebuje Alstom další pomoc, protože se potýká s vysokými dluhy, silnou konkurencí a slabou poptávkou.

Alstom, který po celém světě zaměstnává zhruba 93.000 lidí, je silně závislý na zakázkách od francouzské elektrárenské společnosti EDF a železniční skupiny SNCF. Jeho dopravní divize je známá například výrobou rychlovlaků TGV.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK