Maďarská firma MOL koupí od Eni 208 čerpacích stanic Agip

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť/Praha 7. května (ČTK) - Maďarská ropná společnost MOL koupí 208 čerpacích stanic Agip v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. Její maloobchodní síť tak vzroste na téměř 2000 čerpacích stanic v 11 zemích. Skupina to dnes oznámila v tiskové zprávě. Cenu transakce neuvedla. Musí ji ještě posoudit antimonopolní úřad.

"Tato akvizice je milníkem v naší strategii v oblasti maloobchodu v zemích střední a východní Evropy. Průměrný prodej paliv na získaných čerpacích stanicích patří mezi tři nejvyšší v rámci mezinárodních společností působících v České republice," uvedl viceprezident Skupiny MOL pro oblast maloobchodu Lars Höglund.

Upozornil, že MOL se stává druhým největším hráčem z pohledu velikosti sítě čerpacích stanic na českém trhu. Celkem 125 nových čerpacích stanic společně s 24 čerpacími stanicemi Slovnaft a 125 čerpacími stanicemi Pap Oil zajistí skupině více než desetiprocentní maloobchodní podíl na trhu. Jedničkou českého trhu je Benzina.

"Skupina významně posílí svoje pokrytí maloobchodního trhu v Rumunsku a udělá velký krok k dalšímu posílení vnímání značky Slovnaft na Slovensku," dodal Höglund.

Na Slovensku se maloobchodní síť firmy po koupi 41 čerpacích stanic Agip rozšíří na 253 čerpacích stanic. V Rumunsku bude MOL po integraci 42 čerpacích stanic Agip provozovat 189 čerpacích stanic.

Skupina MOL působí ve více než 40 zemích světa a zaměstnává téměř 29.000 lidí. Provozuje čtyři rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku. Skupina vlastní i síť více než 1700 čerpacích stanic v 11 zemích střední a jihovýchodní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK