Firmy Mondelez a D.E. Master spojí své aktivity v oblasti kávy

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. května (ČTK) - Potravinářské společnosti Mondelez International a D.E. Master Blenders spojí své aktivity v oblasti kávy. Vznikne tak přední kávová skupina na světě, která spojí kávové značky Tassimo, Jacobs, Senseo a Douwe Egberts, oznámily dnes společnosti.

Společnost Mondelez se koncem roku 2012 oddělila od skupiny Kraft Foods a vyrábí mimo jiné sušenky Oreo, žvýkačky Trident či čokolády Cadbury. V České republice jí patří společnost Opavia-LU.

Dohoda je součástí restrukturalizace, který má firmě do roku 2018 přinést úspory 1,5 miliardy USD (29,5 miliardy Kč). Firma se také hodlá více soustředit na nabídku potravin. Tržby kávové divize firmy loni činily 3,9 miliardy USD a na celkových tržbách měly podíl zhruba 11 procent.

D.E Master Blenders vlastní kromě značek Douwe Egberts a Senseo také čaje Pickwick. Předloni se oddělila od americké skupiny Sara Lee. Jejím majitelem je firma Acorn Holdings, skupina investorů vedená investiční společností Joh. A. Benckiser (JAB) vlastněnou německou miliardářskou rodinou Reimannů. Tržby kávové divize firmy loni činily 3,4 miliardy USD.

Nová společnost se má jmenovat Jacobs Douwe Egberts (JDE) a sídlo bude mít v Nizozemsku. Její roční příjmy mají činit více než sedm miliard USD a dále bude zahrnovat značky jako Carte Noire, Gevalia, L'OR, Kenco a Millicano. Mondelez bude mít ve firmě podíl 49 procent.

Největší kávovou skupinou na světě podle tržeb je nyní Nestlé. Mondelez patří druhá příčka a D.E. Master Blenders třetí. Všechny tři firmy kontrolují zhruba 40 procent světového kávového trhu. Nestlé zřejmě podle agentury Bloomberg zůstane první příčka i po vzniknu JDE.

Dohoda nezahrnuje kávové aktivity Mondelez ve Francii. Acorn na francouzskou divizi učinil oddělenou nabídku.

Mondelez by z transakce měl získat pět miliard USD, které chce použít na odkup vlastních akcií a snížení zisku, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK