Yellenová: Ekonomika USA míří k solidnímu růstu, jsou ale rizika

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. května (ČTK) - Ekonomika Spojených států je na cestě k solidnímu hospodářskému růstu v letošním druhém čtvrtletí. Rizika pro ni ale představují geopolitické napětí a slabé údaje na trhu s bydlením. V projevu ke členům společného hospodářského výboru obou komor amerického Kongresu to dnes uvedla šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová. Fed bude podle ní nadále poskytovat velký stupeň podpory prostřednictvím své měnové politiky. Yellenová předpokládá, že krátkodobé úrokové sazby bude třeba udržet na nízké úrovni ještě "značnou dobu".

Vyjádření šéfky Fedu tak podle agentury AP opakuje dřívější náznaky, že centrální banka nemá v dohledné době v úmyslu podniknout kroky ke zvýšení svých krátkodobých úrokových sazeb, a to přesto, že pracovní trh je silnější a ekonomický růst by měl letos oživit. Fed drží krátkodobé sazby od prosince 2008 na rekordním minimu.

Yellenová dnes prohlásila, že i když míra nezaměstnanosti v USA klesla v dubnu na 6,3 procenta, situace na pracovním trhu nadále není zdaleka uspokojivá. Upozornila také, že míra inflace zůstává pod cílovou hodnotou Fedu, a vyjádřila znepokojení nad rizikovým počínáním některých investorů. Jisté chování zaměřené na dosažení vyšších výnosů s vyšší mírou rizika "může být evidentní," uvedla mimo jiné.

Měnový výbor Fedu před týdnem počtvrté za sebou rozhodl snížit nákupy dluhopisů, které mají stimulovat ekonomický růst, a to o dalších deset miliard dolarů na zhruba 45 miliard dolarů (asi 891 miliard Kč) měsíčně. Fed kupuje dluhopisy ve snaze srazit dlouhodobé úrokové sazby, aby podpořil tvorbu pracovních míst a objem investic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK