Americký dolar po vyjádření šéfky Fedu převážně posiluje

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích převážně mírně posiluje. Reaguje tak na kroky obchodníků, kteří upravují své obchodní pozice podle názoru, že opakovaná vyjádření americké centrální banky (Fed) ve prospěch uvolněné politiky začínají mít menší účinek na oslabování dolaru.

Euro k dolaru dnes kolem 17:30 mírně oslabovalo o zhruba 0,1 procenta na 1,3917 USD. Dolar k jenu prakticky stagnoval na úrovni 101,67 JPY, ke švýcarskému franku ale posiloval o zhruba 0,2 procenta na 0,8758 CHF. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru k šesti měnám, vykazoval nárůst zhruba o 0,1 procenta na 79,17 bodu.

Šéfka Fedu Janet Yellenová během dnešního vystoupení před společným hospodářským výborem amerického Kongresu zůstala věrná svému postoji ve prospěch zachovávání nízkých úrokových sazeb v měnové politice. Vysoký stupeň podpůrné měnové politiky je podle ní oprávněný vzhledem k nízké inflaci a k tomu, že pracovní trh v USA prý podstatně vázne.

"Dolar tady nemá nic nového, z čeho by se radoval," uvedl podle Reuters analytik David Gilmore ze společnosti Foreign Exchange Analytics.

Americká měna již před vystoupením Yellenové podle Reuters ve velké míře smazala ztráty k euru, když investoři začali upravovat své obchodní pozice v souladu s přesvědčením, že pesimistická nálada vůči dolaru se už na trh promítla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK