Banka Barclays chce propustit 19.000 zaměstnanců

08.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. května (ČTK) - Britská banka Barclays plánuje v příštích třech letech zrušit 19.000 pracovních míst, tedy více než polovinu, a zřídit "špatnou banku", do které převede většinu operací v oblasti investičního bankovnictví a veškeré evropské operace z oblasti drobného bankovnictví. Cílem těchto kroků je zlepšení hospodaření.

Z celkového počtu pracovních míst jich banka plánuje 10.000 zrušit v Británii. Hlavní část propouštění se uskuteční letos, kdy má Barclays opustit 14.000 zaměstnanců, z toho polovina z Británie. Podle svých internetových stránek měla Barclays na konci loňského roku 32.900 zaměstnanců.

Divize investičního bankovnictví Barclays kdysi bývala hlavním pohonem růstu zisku. V poslední době však zažívá propad, zvláště kvůli slabé poptávce po vládních a firemních dluhopisech. V prvním čtvrtletí příjmy divize klesly o 28 procent. Divizi má opustit 7000 zaměstnanců a do špatné banky chce Barclays převést majetek v hodnotě 90 miliard liber (tři biliony Kč). Celkem má divize podle BBC zhruba 26.000 zaměstnanců.

Generální ředitel Antony Jenkins podle agentury Reuters rovněž dodal, že Barclays by mohla po převodu divize evropského drobného bankovnictví do špatné banky tyto operace prodat nebo jejich část nabídnout k prodeji na burze. Divize působí ve Španělsku, Portugalsku, Itálii a Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK