Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 %, meziměsíčně je na 0

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta. Analytici přitom očekávali její mírné zrychlení na 0,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu ceny nerostly vůbec, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským dubnem zdražily například maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky, zlevnily naopak pečivo, ale také elektřina a zemní plyn.

 

Největší vliv na meziroční míru inflace měly právě potraviny a nealkoholické nápoje. "Ceny potravin jsou jedinou překážkou od deflace," uvedl ještě před zveřejněním dnešních dat ČSÚ hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Právě obavami z poklesu cen zdůvodňuje Česká národní banka devizové intervence s cílem oslabit korunu, které zahájila loni v listopadu. Bankovní rada ČNB minulý týden konstatovala, že se zvyšuje pravděpodobnost pozdějšího opuštění režimu devizových intervencí.

Z potravin meziročně nejvíc zdražily jogurty, a to o 20,6 procenta, mléko je ve srovnání s loňským dubnem dražší o 13,9 procenta, sýry o 12,3 procenta, maso o 3,4 procenta. Pečivo naopak zlevnilo o 3,1 procenta, vejce však o 11,4 procenta a například nealkoholické nápoje o 2,6 procenta. Elektřina je meziročně o 10,5 procenta levnější, zemní plyn o 9,1 procenta, ceny nájemného ale vzrostly o 1,1 procenta, dražší je i vodné (o 3,4 procenta) a stočné (o 3,2 procenta).

Oproti březnu zůstaly ceny stejné. Podle statistiků se na tom podílel růst cen oděvů a obuvi, který byl vyvážen meziměsíčním zlevněním potravin a nealkoholických nápojů, alkoholu a tabáku. Oděvy zdražily o téměř čtyři procenta, boty o 8,5 procenta, o necelé procento vzrostly ceny léků, o 2,8 procenta zdražily lázeňské pobyty. Levnější než v březnu byla naopak řada potravin - například zelenina o tři procenta, vejce o 4,6 procenta, máslo o 2,1 procenta, cukr téměř o čtyři procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK