Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v dubnu klesla na 6,8 pct

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 12. května (ČTK) - Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v dubnu meziměsíčně klesla o šest desetin procentního bodu na 6,8 procenta. Bez práce bylo 30.074 lidí, o 2664 méně než v březnu, z toho ihned mohlo do zaměstnání nastoupit 28.919 uchazečů. ČTK to dnes řekl analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

"V dubnu se na úřady práce v Jihočeském kraji přišlo nově zaevidovat více než 3000 nových uchazečů, což bylo srovnatelné s předchozím měsícem. Zároveň bylo z evidence vyřazeno 5700 uchazečů, z toho více než 4700 lidí našlo zaměstnání," uvedl Beran.

Nezaměstnanost v dubnu klesla v celé zemi, a to o čtyři desetiny procentního bodu na 7,9 procenta. Bez práce bylo 574.908 lidí. Pokles nezaměstnanosti významně ovlivňují sezonní práce, postupné oživování české ekonomiky a také živnostníci, kteří začínají po zimní přestávce obnovovat svou činnost.

Jihočeský kraj v dubnu obsadil společně se Středočeským krajem třetí příčku co do nejnižšího podílu nezaměstnaných mezi 14 regiony, a to po Praze a Plzeňském kraji.

Podíl nezaměstnaných meziměsíčně klesl ve všech sedmi okresech Jihočeského kraje, přičemž nejvýraznější pokles úřady zaznamenaly na Jindřichohradecku, a to o jeden procentuální bod. Nejvyšší podíl nezaměstnaných v rámci kraje je stále na Českokrumlovsku - 9,4 procenta. Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných byl na Prachaticku - 5,5 procenta.

Počet volných pracovních míst k 30. dubnu meziměsíčně vzrostl o téměř 500 míst, celkem jich tak bylo k dispozici 3291. Na jedno připadalo devět uchazečů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK