Krize v Evropě podle šéfky MMF ještě zdaleka neskončila

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. května (ČTK) - Krize v Evropě navzdory hospodářskému oživení ještě zdaleka neskončila. V rozhovoru s německým listem Handelsblatt to řekla šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Dodala, že Evropa nesmí v boji proti krizi polevit, a znovu vyzvala Evropskou centrální banku (ECB) k dalším opatřením na podporu ekonomiky.

"Hospodářské oživení běží, to je správně. Některé země úspěšně opustily záchranné programy, což ale neznamená, že krize je pryč," řekla Lagardeová. Upozornila, že stále vázne poskytování úvěrů a zejména na jihu eurozóny mají podniky stále potíže při získávání půjček. "Dlouhodobě nízká inflace navíc přináší další rizika. Měnová politika v Evropě by proto měla zajistit další růstové stimuly," dodala.

ECB tento měsíc podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,25 procenta. Její šéf Mario Draghi ale naznačil, že banka by mohla přikročit k novým opatřením na podporu ekonomiky v červnu, až bude mít k dispozici aktualizované hospodářské prognózy.

Draghi ale minulý týden rovněž varoval, že neustálé výzvy různých organizací a politiků k novým krokům ECB by mohly podkopat důvěryhodnost banky, protože by mohly zpochybnit její nezávislost.

Meziroční míra inflace v eurozóně v dubnu vzrostla na 0,7 procenta z březnových 0,5 procenta. Stále však zůstává hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou ECB stanovila jako strop cenové stability. Už více než půl roku se navíc drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou Draghi označuje za nebezpečnou zónu.

Evropská komise minulý týden předpověděla, že hrubý domácí produkt eurozóny v letošním roce stoupne o 1,2 procenta. V příštím roce pak počítá se zrychlením hospodářského růstu na 1,7 procenta. Draghi dal již dříve najevo, že ECB je připravena k novým opatřením v případě, že se hospodářské vyhlídky eurozóny zhorší.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK