Přebytek rozpočtu vlády USA v dubnu mírně klesl

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. května (ČTK) - Rozpočet vlády Spojených států skončil v dubnu v přebytku. Ten však nepatrně klesl na 106,9 miliardy USD (2,1 bilionu Kč) z loňských srovnatelných 112,9 miliardy USD. Rozpočet obvykle v dubnu skončí v přebytku, protože pro většinu Američanů je duben konečným měsícem pro zaplacení daní z příjmů za předchozí rok, uvedla agentura Reuters. Navzdory mírnějšímu přebytku je však rozpočet na nejlepší cestě vykázat nejnižší roční schodek za šest let.

Výsledky, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo financí, mírně zaostaly i za odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters čekali v průměru přebytek 114 miliard USD.

Za prvních sedm měsíců fiskálního roku vykázal rozpočet schodek 306,4 miliardy USD. Proti stejnému období předchozího roku je to o 37 procent méně.

Fiskální rok v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) očekává za celý fiskální rok deficit 492 miliard USD, což má být nejnižší schodek od roku 2008. V minulém fiskálním roce deficit amerického rozpočtu díky oživení ekonomiky a snižování vládních výdajů poprvé od nástupu prezidenta Baracka Obamy do funkce klesl pod hranici jedné miliardy dolarů, činil 680 miliard USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK