Srovnejte si ceny dopravy

20.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Zdají se Vám ceny ropy příliš vysoké? Už odmítáte dál jezdit autem? Zvolte si jiný způsob dopravy. Dneska jsme pro vás připravili srovnání základních alternativních způsobů transportu osob.

Téma týdne: Jak se žije s benzínem a jak bude bez něj

V době, kdy dochází k neustálému zdražování ropy, každého alespoň napadne myšlenka změnit způsob dopravy. Každodenní cesta do práce se většinou výrazně projevuje v rodinném rozpočtu.

Dnešní finanční tipy a triky jsou o alternativních způsobech transportu osob. Pokud za prací dojíždíme mimo město, nejčastěji využíváme autobus nebo vlak. Ve městě je oblíbeným substitutem městská hromadná doprava. Spočítali jste si někdy o kolik tím ušetříte?

Pro výpočty jsme použili průměrnou cenu benzínu Natural 95 ve výši 28 Kč a auto se spotřebou 6 l na 100 km. Ve městě jsme zvýšili spotřebu na 8 l na 100 km.

Dojíždění mimo město  

Pro lepší porovnání jsme zvolili tři varianty vzdálenosti dojíždění mimo město. 

Tabulka: porovnání cen dopravy

dopravní prostředek Praha - Brno (210 km) Praha - Jihlava (131 km) Praha - Kladno (27 km)
auto 353 220 45
autobus 145 103 28
vlak 145 204 46

Zdroj: Vlastní výpočty autora

Z výsledků je patrné, že rozdíl v ceně přepravy mezi městy je výrazný především při použití auta a autobusu. Autobusová jízdenka je stále nejlevnějším způsobem dopravy. Ceny vlakových jízdenek jsou srovnatelné s proježděným benzínem. V úvahu nemůžeme příliš brát vlakovou jízdenku Praha – Brno (poskytuje se relační sleva).

Dojíždění ve městě

Tabulka: porovnání cen dopravy

dopravní podnik 2 přestupní jízdenky měsíční předplatné
Praha 24 420
Brno 26 380

Zdroj: Internetové stránky

Tabulka: porovnání cen dopravy

dopravní prostředek denní náklady měsíční náklady
auto 44,80 985,60

Zdroj: Vlastní výpočty autora

Rozdíl v nákladech mezi jednotlivými alternativami dojíždění ve městě jsou znatelné. Pokud se rozhodneme, že budeme jezdit městskou hromadnou dopravou ušetříme více než polovinu nákladů. Můžeme se zamyslet, proč tedy dochází k dopravním zácpám ve městech v době špičky. Pohodlí vlastního auta a rychlost dopravy jsou stále rozhodující v mnoha případech. Zdražení benzínu určitě donutí některé lidí k volbě jiného způsobu přepravy, nesmíme ale podléhat iluzím, že auta přestanou jezdit.

Pokud by ceny benzínu rostly nadále, pravděpodobně by docházelo i k zdražování ostatních způsobů dopravy. Budeme doufat, že se tak v dohledné době nestane. 

Další finanční tipy a triky najdete na stránkce fintriky.

 

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky