BAK Trutnov je v insolvečním řízení, návrh označuje za šikanózní

19.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 19. května (ČTK) - Krajský soud v Hradci Králové zahájil insolvenční řízení se společností BAK Trutnov, která je největší stavební firmou v Královéhradeckém kraji. Firma považuje insolvenční návrh podaný Václavem Fojtíkem z Ústí nad Labem za šikanu. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku a ze stanoviska společnosti BAK. Trutnovská firma stavěla například lanovku na Sněžku, buduje továrnu firmy Lego v Kladně.

Fojtík insolvenční návrh opřel o firmou BAK údajně nezaplacenou pohledávku 2,48 milionu korun. Pohledávku Fojtík získal postoupením od pražské společnosti RATUR, kterou jako jednatel vede Aleš Trpišovský. Za dalšího věřitele trutnovské firmy s pohledávkou po splatnosti Fojtík označil píseckou firmu InTePs s pohledávkou 13,3 milionu korun. Fojtík v podání z 6. května navrhl, aby soud poslal firmu BAK do konkurzu.

Podle firmy BAK byl návrh podán bez právního důvodu. "BAK stavební společnost nedluží navrhovateli panu Václavu Fojtíkovi ničeho a jmenovaný nemá za společností BAK stavební společnost žádnou oprávněnou pohledávku," uvedl místopředseda představenstva a generální ředitel BAKu Dušan Čížek. Firma podle něj nic nedluží ani společnosti InTePs.

Společnost BAK podle něj loni dosáhla obratu 2,26 miliardy korun a v současné chvíli disponuje zakázkovou náplní pro letošní rok ve výši přes 2,8 miliardy. "Společnost BAK vždy řádně plnila a plní veškeré své závazky vůči všem dodavatelům a obchodním partnerům a jednání pana Fojtíka vnímá jako intenzivní snahu poškodit její dobré jméno," uvedl Čížek. Dodal, že ke konci dubna měla firma na bankovních účtech 118,9 milionu korun.

BAK bude podle Čížka usilovat o zamítnutí insolvenčního návrhu pro nedůvodnost a vůči Fojtíkovi uplatní náhradu škod. Firmě podle něj vzniká škoda velkého rozsahu, obchodní partneři firmy s ní prý odmítají uzavírat smlouvy nebo smlouvy vypovídají.

O šikaně podle Čížka svědčí i to, že Fojtík pohledávku získal postoupením letošního 11. dubna, ale již o týden dříve k podání insolvenčního návrhu na BAK za sebe zmocnil Janu Bělochovou. Ta minulý týden soudu oznámila, že Fojtíka již nezastupuje.

BAK se ve sdělení krajskému soudu dne 16. května pozastavil i nad tím, že soud dosud v insolvenčním rejstříku nezobrazil její vyjádření ze 7. května. Situace tak podle Čížka vytváří pro obchodní partnery BAK dojem, že firma na své obraně nepracuje. Soud u odkazu na příslušný dokument dnes odpoledne uváděl, že se pracuje na jeho převodu do digitální podoby.

Zahájení insolvenčního řízení ještě neznamená, že je společnost v úpadku. Soud tak učiní automaticky poté, co zkontroluje formální správnost insolvenčního návrhu. Jeho faktickou oprávněnost zkoumá až v dalším průběhu jednání. V minulosti šikanóznímu insolvenčnímu návrhu čelily například stavební společnosti PSJ, Silnice Čáslav - Holding či Metrostav. Právě jihlavské stavební společnosti PSJ přiřkl loni Městský soud v Praze za neopodstatněný insolvenční návrh náhradu materiální újmy milion korun.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK