HN: Leo Express loni vykázal ztrátu 159 milionů Kč

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Železniční dopravce Leo Express, který na český trh vstoupil předloni v listopadu, vykázal za minulý rok ztrátu 159 milionů korun. Do ztráty firmu táhly hlavně úroky z vysokých úvěrů. Tržby firmy dosáhly 193 milionů korun. Majitel firmy Leoš Novotný jedná s novým investorem. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Za rok 2012 měl dopravce ztrátu 85,6 milionu korun.

 

Novotný tvrdí, že nový investor by měl za 16 procent firmy zaplatit přes 400 milionů korun, zájem má prý až o třetinový podíl. Další akcie by ho ale vyšly dráž. Jednání totiž probíhají i s dalšími investory. Identitu nového investora Novotný zatím tají, peníze by měl vložit ještě letos. Svůj podíl chce navýšit i současný minoritní akcionář Jakub Havrlant, a to z 1,5 procenta na nejméně trojnásobek. Trní hodnota firmy by podle přislíbených investic dosáhla tří miliard korun, účetní hodnota firmy je přitom záporná.

Informace o nových investorech přichází v době, kdy chce Leo Express 380 milionů korun po Českých drahách. O tolik je prý připravily, protože porušují zákon a na trase do Ostravy, kde jim Leo Express bez dotací konkuruje, jezdí za ceny, které nepokrývají jejich náklady. Novotný tvrdí, že pokud by ČD své jízdenky nedotovaly, byla by jeho firma v zisku 200 milionů Kč.

Pro letošní rok Novotný předpokládá zisk před zdaněním a odpisy ve výši 60 milionů Kč, celkově ale bude firma stále ve ztrátě, dodaly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK