České firmy zrekonstruují za 2 mld.Kč závod na hnojiva v Rumunsku

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Česká společnost Chemoproject Nitrogen získala zakázku na rekonstrukci závodu na výrobu hnojiv v Rumunsku. Hodnota kontraktu přesáhla dvě miliardy korun. Smlouva o financování rekonstrukce závodu na zpracování močoviny ve městě Tirgu Mureš byla podepsána dnes odpoledne. Jde o závod tamního výrobce hnojiv Azomures. ČTK o tom informovala Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), která pojistí financování projektu.

Společnost Chemoproject Nitrogen má kromě inženýrských prací dodat kompletní průmyslové vybavení a zajistit i zahájení provozu modernizovaného zařízení. Na rekonstrukci se bude subdodávkami podílet dalších 20 českých firem.

Podle rumunských médií by se po rekonstrukci výroba měla zvýšit ze současných 900 tun na skoro 1,43 tuny. Azomures je největší rumunský výrobce hnojiv, má 40 procentní podíl na tamním trhu. Firma je také jediným výrobcem melaminu v Rumunsku.

Rekonstrukci za více než dvě miliardy korun budou financovat Česká spořitelna a ČSOB.

Firma Chemoproject Nitrogen je součástí skupiny Safichem Group, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Tomáš Plachý. Specializuje se na chemii dusíku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK