Předsedou Rady ČT se stal Jaroslav Dědič, byl jediným kandidátem

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Novým předsedou Rady České televize se stal dosavadní místopředseda Jaroslav Dědič. Rada o tom jednomyslně rozhodla v tajné volbě na dnešním zasedání. Dědič je členem rady od roku 2009, mandát mu končí v příštím roce. Byl jediným kandidátem.

"Svoji roli bych chtěl pojmout čistě organizačně, administrativně," řekl před volbou Dědič. Kandidatuře se prý dlouho bránil ze dvou důvodů. V příštím roce mu totiž končí mandát, zároveň vidí mezi současnými členy řadu osobností s bohatšími zkušenostmi, které by tuto funkci mohly zastávat. "Vnímám to jako čistou kontinuitu v administrativě, kterou jsme po odchodu pana předsedy (Milana) Uhdeho s místopředsedou René Kühnem převzali," řekl Dědič, který je vystudovaný novinář, v minulosti působil jako redaktor a krátce i jako mluvčí ministerstva financí.

Následující období přesto podle Dědiče bude náročné, rada se bude zabývat například schvalováním nového šéfa brněnského studia, investic a rozpočtu na příští rok a čeká ji také složitá debata o financování.

Kontrolní orgán veřejnoprávní televize získal nové vedení poté, co v březnu skončil mandát předsedovi Milanu Uhdemu. Tehdy skončila také místopředsedkyně Dana Eklová a radní Jiří Presl, Antonín Bajaja a Radek Mezuláník. Sněmovna poté na uvolněná místa vybrala nové členy.

Nového předsedu má od minulého týdne i Rada Českého rozhlasu. Členové rozhlasové rady si zvolili dosavadního úřadujícího předsedu Michala Stehlíka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK