Zájem o předdůchod narůstá. Kdo může této možnosti využít?

23.05.2014 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Téměř každý den můžeme slyšet v médiích o zvyšující se hranici odchodu do důchodu. Tu si ale někteří záměrně snižují. Tzv. předdůchody fungují již od roku 2013.

Nejedná se ale samotný odchod do předčasného starobního důchodu, nýbrž o čerpání naspořených peněz ve třetím pilíři, které si někteří vybírají formou dočasné penze ještě před tou věkovou hranicí, která je určena pro řádný starobní důchod, tedy ten vyplácený z prvního pilíře, který však následně nebude jakkoliv státem krácen. Stát navíc dále hradí zdravotní pojištění těchto osob. Je to navíc také jeden z mála návrhů, na nichž se dohodla vláda, odbory a zaměstnavatelé.

Pro koho jsou primárně předdůchody určeny?

Tato zatím stále ještě novinka je určena zejména těm, kteří se z jakýchkoliv důvodů dostanou do těžké pracovní situace ještě před dovršením plného důchodového věku. Touto složitou situací může být například ztráta zaměstnání ze zdravotních důvodů, opuštění svého pracovního místa pro jeho fyzickou náročnost, odchod ze zaměstnání kvůli personálním problémům, či výpověď kvůli závažnému porušení pracovních předpisů. Smyslem tohoto systému pak je postarat se o tyto jedince, kteří by za jiných okolností jen velice těžko hledali v tak vysokém věku a tak blízko před dovršením plného důchodového věku nové zaměstnání.

Mají vůbec předdůchody smysl?

Kromě toho, že předdůchody již reálně pomáhají lidem, kteří by jinak zůstali třeba i několik let bez jakýchkoliv příjmů, pomáhají také naprosto neuvěřitelně vysokému počtu těchto osob. Jen třeba nezaměstnaných horníků je plný téměř celý Moravskoslezský kraj. Jenže každý, kdo chce předdůchod čerpat, musí celý život nebo minimálně pět let, řádně spořit v rámci třetího pilíře penzijního spoření a tudíž s tím vlastně počítat. Jenže, kdo dnes počítá s tím, že jednou nebude mít práci a bude rád za předdůchod? Tudíž systém předdůchodů má velký smysl, ale spíše do budoucna. Nynější nejproduktivnější část populace si například právě v těchto dnech může začít odkládat do penzijního připojištění, které třeba jednou využije jako tzv. předdůchod. Dále je také nutné mít naspořeno nejméně 7 387 korun na každý měsíc v předdůchodu.

Nejohroženějšími zaměstnanci jsou pak horníci, železničáři, nebo stavbaři, zkrátka ti, kteří celoživotně těžce fyzicky pracují a v důsledku toho také často odcházejí předčasně do důchodu. Tito těžce fyzicky pracující by měli automaticky zřízené penzijní připojištění, a to navíc na nejvyšší možnou částku.

Kdy je možné odejít do tzv. předdůchodu?

Samozřejmě je ale i doba „blízko před dovršením plného důchodového věku“ přesně stanovena. Předdůchod nemohou proto čerpat naprosto všichni, jak se jim jen zachce. Pokud má člověk před sebou více jak pět let možné práce, než by dovršil plný důchodový věk, bude se muset bohužel vrátit do pracovního procesu. Zbývá-li vám ale méně než pět let, avšak alespoň dva roky do řádného starobního důchodu, můžete možnosti předdůchodu využít.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY