Total a Lukoil budou posuzovat břidličné ložisko na Sibiři

23.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad 23. května (ČTK) - Francouzská ropná společnost Total a druhý největší ruský těžař ropy Lukoil se dnes dohodly na vytvoření společného podniku, ve kterém se budou zabývat průzkumem a případným rozvojem rozsáhlého ložiska nekonvenční ropy Baženov na západní Sibiři. Informoval o tom francouzský server Les Echos.

Firmy dohodu podepsaly na okraj mezinárodního ekonomického fóra v Petrohradu. Total bude mít ve společném podniku podíl 49 procent a Lukoil 51 procent. Firmy chtějí společně posoudit, do jaké míry by byl technicky proveditelný rozvoj tohoto ložiska. První průzkumné vrty se plánují na příští rok.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) odhaduje možné zásoby břidličné ropy v Rusku na 75 miliard barelů. Světovým lídrem v těžbě břidličné ropy jsou nyní Spojené státy, kde se zásoby odhadují na více než 58 miliard barelů.

Total podle agentury Reuters odhaduje, že do roku 2020 bude z Ruska pocházet největší podíl jeho těžby ropy a zemního plynu. Francouzská firma v dubnu uvedla, že v Rusku plánuje zůstat dlouhodobě, a to i přes současné napětí mezi Západem a Ukrajinou.

V oblasti průzkumu a těžby ropy z břidličných formací již v Rusku působí velké zahraničí energetické společnosti ExxonMobil, Statoil či Royal Dutch Shell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK