Zoo odveze koně Převalského ze Slatiňan kvůli proražené ohradě

23.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Slatiňany (Chrudimsko) 23. května (ČTK) - Zoo Praha odveze koně Převalského ze zámeckého parku ve Slatiňanech na Chrudimsku kvůli staré ohradě. Koně se tento týden splašili a probourali ji. Zámek nemá na její opravy peníze. ČTK to dnes řekl kastelán Jaroslav Bušta. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek ČTK řekl, že koně se natrvalo přestěhují do chovné stanice v Dolním Dobřejově na Benešovsku.

"Hledáme s kolegy nejbližší termín, kdy je budeme moci odvézt do Dobřejova a zapojit do našeho chovu. Už je znovu (do Slatiňan) vracet nebudu. Transport znamená koně uspat, vždycky je to spojené s nějakým rizikem," řekl Bobek.

Informaci dnes přinesl Český rozhlas Pardubice. Koně Převalského jsou ve Slatiňanech s přestávkami od 1993. Za 21 let se ve Slatiňanech narodilo osm hříbat. Ohrada patří k zámku a jeho hipologickému muzeu. Podle kastelána Jaroslav Bušty jsou roční příjmy památky tak nízké, že na ohradu nejsou peníze. Ve čtvrtek pracovníci zoo odváželi dospívajícího hřebečka Octaviána. Klisna Xandy, hřebec Fučík a jejich hříbě se splašili a probořili ohradu.

"Octaviána jsme pak naháněli po parku. Mně primárně nikdo nedá peníze na obnovu ohrady, když sami nemáme peníze na opravy budov. Na šesnáctihektarový park máme 65.000 korun na celý rok," řekl Bušta.

Původně péči o koně hradila nadace založená kvůli nim, nechala pro ně vybudovat i ohradu a přístřešek. V roce 2011 ale už dále neměla peníze a zoo koně odvezla. Ještě tentýž rok se koně vrátili a péči začal platit zámek. Ředitel pražské zoo dodal, že se sám zasadil o to, aby se koně Převalského do Slatiňan vrátili.

"Stav ohrady se řeší dlouhodobě. Smlouva je navíc termínovaná do 31. srpna. Nevidím důvod, abych ji prodlužoval, a to jsem byl skutečně ten, kdo prosazoval, aby tam ty koně byly," řekl Bobek.

Zoo platí koním veterinární péči a krmení. Každodenní péči zajišťoval pracovník zámku. Čistil jim výběh, dodával seno a kontroloval jejich zdravotní stav. Měsíčně to stálo 6000 korun. Kastelán Bušta říká, že je v bezradné situaci, nemá se na koho obrátit, aby mu poskytl nějaké dotace.

"Třeba nakonec poprosíme slatiňanský hřebčín, aby nám dal do ohrady hříbata starokladrubských vraníků," dodal Bušta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK