Farmáři podali rekordní počet žádostí o dotace,rozdělí si 32 mld

23.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Zemědělci letos podali rekordní počet takzvaných jednotných žádostí o dotace v nichž žádají o většinu podpor. Na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) jich farmáři do poloviny května zaslali bezmála 29.600, více než o tisícovku více než o rok dříve. Celkový počet se patrně ještě mírně navýší. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí fondu Vladimíra Novákova. Na základě žádostí má být mezi příjemce letos rozděleno takřka 32 miliard korun.

 

Oficiálním termínem pro zaslání dotací byl podobně jako loni 15. květen. Žadatelé mohou o dotace žádat ještě dalších 25 dní. Za každý pracovní den o nějž se opozdí jim však celková přiznaná dotace bude zkrácena o jedno procento.

Kromě jednotné platby na plochu (SAPS), která je z hlediska rozdělovaných peněz nejvýznamnější dotací, mohou letos žádat také o Přechodné vnitrostátní platby a o zvláštní podpory na citlivé komodity, jako jsou mléčný i masný skot, škrobárenské brambory či chmel, ale také například o podpory pro rolníky hospodařící ve znevýhodněných, převážně horských oblastech.

Loni bylo podle již dříve zveřejněných informací podáno 28.463 žádostí a předpokládaná výše dotací vyplacených na jejich základě dosáhla 30,5 miliardy Kč.

SZIF je akreditovaná platební agentura, která zprostředkovává finanční podporu z Evropské unie a národních zdrojů.

Českému zemědělství se v loňském roce dařilo, zisk odvětví meziročně vzrostl o 300 milionů korun na 16,7 miliardy Kč. Jde o druhý nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy se tento ukazatel sleduje. Odvětví je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Odborníci upozorňují, že závislost tuzemských rolníků na dotacích z dlouhodobého hlediska roste, což není dobře.

mjr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK