Pivovary Lobkowicz dnes vstoupily na pražskou burzu

28.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Akcie Pivovarů Lobkowicz se dnes začaly oficiálně obchodovat na pražské burze. Zahajovací cena emise byla stanovena v rámci úpisu na 160 Kč za akcii, krátce po zahájení akcie vzrostly na zhruba 163 Kč. Firma je jediným pivovarem na tuzemské burze. Tržní kapitalizace emise v den zahájení činí 1,87 miliardy korun. Lokálním manažerem je Česká spořitelna. Informace byly dnes oznámeny na tiskové konferenci u příležitosti zahájení obchodování.

Skupina před týdnem uvedla, že prodala ve veřejné nabídce včetně nadlimitní opce celkem 2,53 milionu kusů akcií za bezmála 405 milionů korun. Součástí nabídky měly být původně i 3,4 milionu akcií současných akcionářů, ti se však rozhodli většinu svých cenných papírů zatím nechat. Kromě tuzemských investorů projevili o akcie zájem investoři z Rakouska, Polska, Maďarska a Slovenska. Poptávka po akciích firmu překvapila. Obchodování dnes oficiálně naražením dřevěného sudu a zazvoněním na zvon zahájil předseda představenstva tuzemské pivovarnické pětky Zdeněk Radil.

Z peněz z emise chce skupina až 200 milionů Kč investovat do rozšíření distribuční sítě a získávání nových zákazníků v gastronomii. Zhruba 100 milionů má být využito na předjednanou akvizici nejmenovaného pivovaru, kterou společnost chce dokončit letos. Investovat peníze z prodeje akcií hodlají Pivovary Lobkowicz také kvůli většímu průniku na zahraniční trhy, zejména na Slovensko, do Ruska a dalších zemích bývalého Sovětského svazu.

Pivovary Lobkowicz jsou pátým největším výrobcem piva v Česku. Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé Hoře na Blanensku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK