Trend v poskytování nebankovních půjček narůstá

28.05.2014 | , SEO článek
SEO články


Navzdory mnohým snahám o omezení nebankovního sektoru trh nebankovních spotřebních půjček v Evropě stále narůstá. V loňském roce si lidé v Evropě vybavili nebankovní půjčky v objemu až 57,1 miliard eur, což představuje meziroční růst o 1,2 %.

Stoupající trend nebankovních půjček neobešel ani Česko. Objem poskytnutých nebankovních půjček zde v roce 2013 dosáhl částky až 8,6 miliard Kč, což je oproti předchozímu roku nárůst o 0,9 %. V současnosti se na služby nebankovních společností spoléhá přes milion Čechů, což vzhledem k počtu obyvatel státu vůbec není zanedbatelné číslo. I když se z mnoha stran ozývají hlasy na omezení, ba dokonce zastavení nebankovních půjček, lidé tyto služby využívají stále více.

Proč tolik lidé upřednostňují nebankovní společnosti před bankou?

Pokud bychom se na to podívali z toho nejjednoduššího hlediska, určitě zde rozhoduje rychlost a jednoduchost v poskytování půjčky. Vždyť právě nebankovní společnosti nevyžadují od svých klientů často ani doklad o příjmu.

Půjčku tedy nebankovní společnosti dokážou poskytnout bez zbytečného dokládání, rychle a jednoduše, komukoliv a na cokoliv. Samozřejmě mnohdy za vyšší úrok, než nabízejí banky. Nicméně výhodné služby nebankovních půjček často převyšují služby, které v dané oblasti dokáže poskytnout banka.

Komplikované smlouvy a přísnější sankce bank

Při vybírání jakékoliv smlouvy a je jedno, zda jde o půjčku od banky nebo nebankovní společnosti, byste se měli důkladně informovat o všech sankčních poplatcích stanovených ve smlouvě. Ověřte si, zda má společnost zveřejněny na své webové stránce veškeré relevantní informace o ceně, smlouvě, sazebnících i výši sankcí. Ty se často mohou ukrývat i pod slovním spojením zpoplatněná upomínka.

Pro mnohé může být zarážejícím faktem, že banky často bývají mnohem přísnější a netransparentnější než nebankovní poskytovatelé. Mají příliš komplikované smlouvy o spotřebitelském úvěru, které častokrát klienty předem neupozorní na všechny podmínky a sankce. Často je zarážející i částka, kterou klient musí bance zaplatit za upomínku, mimořádnou splátku či ostatní poplatky spojené s poskytnutím půjčky.

Navíc vyplňování formulářů, dokladování a čekání na schválení půjčky od banky zabírá hodně času, což si nemůže v dnešní hektické době dovolit už téměř nikdo. Na trhu však působí stále i seriózní nebankovní společnosti, jakou je například MoneyNOW. Přímo na jejich webové stránce si může zájemce o poskytnutí nebankovní půjčky vypočítat, kolik ho bude půjčka stát, resp. kolik na ní přeplatí. Jasně, zřetelně a bez žádných skrytých poplatků. I tak si dnes můžete vyřídit férovou a rychlou nebankovní půjčku.

Autor článku

 

Články ze sekce: SEO články