Spotřeba mléčných výrobků loni stagnovala, hlavně kvůli růstu cen

28.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Spotřeba mléčných výrobků v Česku v loňském roce stagnovala na 234 kilogramech na osobu, vyplývá z údajů Českomoravského svazu mlékárenského. Podle předsedy svazu Jiřího Kopáčka se na stagnaci zřejmě podílel především cenový růst mléčných výrobků. Bezmála 41 procent spotřeby podobně jako předloni představovaly dovezené výrobky. Dovážejí se zejména sýry, zakysané výrobky a máslo.

Zvýšily se ceny syrového mléka a to částečně ovlivnilo nárůst cen produktů, uvedl Kopáček. Nákupní cena mléka vzrostla od loňského ledna do prosince bezmála o pětinu, meziroční průměrný růst ceny činil 11 procent. Dalším faktorem, proč spotřeba na rozdíl od předloňska nerostla, mohlo být podle Kopáčka teplé léto. "Jak je teplé počasí, spotřeba jde vždycky trošku dolů," podotkl.

"Česká domácí výroba mléčných výrobků je ohrožována silnou konkurencí levnějších konkurenčních produktů ze zahraničí, obzvláště pak z Německa, Belgie a Polska," uvedl předseda svazu Jiří Kopáček. Kvalita dovozového zboží podle něj není vždy optimální a často zaměstnává státní dozorové orgány.

Spotřeba konzumního mléka vzrostla více než o tři litry na 60,4 litru. "Rostla především spotřeba čerstvého pasterovaného mléka proti trvanlivému mléku," upřesnil Kopáček. Přes rostoucí trend obyvatelé Česka pijí méně mléka, než činí celoevropský průměr 65 l.

Obyvatel Česka loni v průměru snědl 14,9 kilogramu zakysaných mléčných výrobků, což bylo meziročně o 1,3 kilogramu méně. Zde se podle Kopáčka projevil především meziroční pokles spotřeby jogurtů.

O půl kilogramu na 16,3 kilogramu se snížila spotřeba sýrů a tvarohů. Zde se projevil zejména cenový růst kategorie v důsledku zdražení suroviny, míní Kopáček. Přesto se spotřeba sýrů a tvarohů v ČR blíží průměru Evropské unie dosahujícímu 17 kilogramů. Češi jsou naopak nadprůměrnými jedlíky másla, kterého loni snědli v průměru 5,1 kilogramu, zatímco unijní průměr dosahuje 3,6 kilogramu.

Produkce mléka v Česku loni mírně vzrostla na 2,77 miliardy litrů. Vyvezeno bylo 1,08 miliardy litrů, naopak dovoz vzrostla z předloňských 853 na 898 milionu litrů, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství (MZe).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK