Největší ruské bance Sberbank klesl čtvrtletní zisk o 18 procent

29.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. května (ČTK) - Společnosti Sberbank, která je podle výše aktiv největší ruskou bankou, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 18 procent na 72,9 miliardy rublů (42,5 miliardy Kč). Státem ovládaná banka zvyšovala rezervy na krytí ztrát z nesplácených úvěrů, což ovlivnilo výši zisku. Sberbank působí mimo jiné i na českém trhu.

Čtvrtletní zisk je nižší než odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters očekávali čistý zisk 78,2 miliardy rublů. Před rokem hospodařila banka s čistým ziskem 88,5 miliardy rublů.

Sberbank zvyšovala rezervy pro případ, že firmy a jednotlivci budou mít problémy se splácením úvěrů. Banka přitom poukazuje na vývoj situace na Ukrajině, kde propukla politická krize, zatímco v Rusku se zhoršuje ekonomická situace.

Společnost dala pro tyto případy stranou 77,1 miliardy RUB, více než dvojnásobek proti 31,2 miliardy RUB v předchozím roce. Zároveň upozornila, že poměr špatných úvěrů k celkovému objemu půjček vzrostl na 3,2 procenta z 2,9 procenta na konci loňska.

Pokles čtvrtletního zisku vykázala i ruská bankovní dvojka VTB, která také zvyšovala rezervy na ztrátové úvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK