Praha pokračuje v myšlence vést tramvaj na Václavské náměstí

29.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Praha dál připravuje možnost vést tramvajovou trať z Vinohrad na Václavské náměstí a Hlavní nádraží. Zastupitelé dnes schválili zadání změny územního plánu, která takové propojení v budoucnu umožní. Rozhodnutí zatím neznamená, že se skutečně začne stavět; plán na vybudování tramvajové trati čeká dlouhé schvalování. Podstatné bude, zda se pro něj najde dostatečná politická podpora.

"Stále hledáme způsob, jak ulehčit kriticky přetíženému dopravnímu uzlu I. P. Pavlova. Pokud se zde vyskytne nějaký problém, za chvíli nám stojí doprava po celé Praze," řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Propojení tratí by podle něj situaci zlepšilo. "Tramvajová síť v centrální části Prahy by tak získala větší variabilitu a nedocházelo by k tolika kolapsům veřejné dopravy," doplnil.

V návrhu zůstává i možnost vrátit tramvajovou trať přímo na Václavské náměstí. Tato varinata má ale řadu odpůrců. Odmítlo ji zastupitelstvo a nesouhlas vyjádřila i Praha 1. Vedení hlavního města proto připravilo variantu, podle které by trať vedla z Vinohrad na horní okraj Václavského náměstí, odtud přes Vrchlického sady kolem Hlavního nádraží až k Bolzanově ulici a Masarykovu nádraží. Která z možností nakonec zvítězí, bude předmětem budoucích jednání.

O možném návratu tramvají na Václavské náměstí se mluví řadu let. Původně totiž tramvaje jezdily až na Můstek a dále ulicemi Na Příkopě a 28. října. Stejně tak se po dlouhé roky diskutuje i o změnách problematické magistrály. Jedním z návrhů bylo mimo jiné její zahloubení do tunelů. Praha ale nakonec od nákladných plánů upustila.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK