Dozorčí rada ČEB by dnes měla hlasovat o odvolání Klumpara

30.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Dozorčí rada České exportní banky (ČEB) by dnes podle informací ČTK měla hlasovat o odvolání ředitele Jiřího Klumpara. Na pondělním jednání se rada k tomuto bodu nedostala. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) minulý týden vyzval Klumpara k rezignaci.

Podle Mládka Klumpar v rozhovoru pro tisk prý překročil své kompetence manažera, když navrhl vytvoření nové Konsolidační banky. S Mládkovým požadavkem souhlasil i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle ředitele mezinárodních vztahů a komunikace ČEB Petra Križana není na oficiálním programu dnešního jednání dozorčí rady žádný bod týkající se personálních záležitostí generálního ředitele. "To však nevylučuje, že dozorčí rada na svém zasedání nemůže o případných personálních věcech jednat," uvedl ve čtvrtek. Podle zdroje blízkého ministerstvu průmyslu a obchodu by se však dnes o Klumparovi hlasovat mělo.

Klumpar je předsedou představenstva a generálním ředitelem České exportní banky od prosince 2012. ČEB byla předtím bez ředitele od 20. září, kdy rezignoval Tomáš Uvíra. Klumpar je bývalý nucený správce Agrobanky a rovněž působil v České národní bance.

V polovině ledna zasahovala v ČEB a v Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) protikorupční policie. Vyžádala si materiály k obchodním případům z let 2005 až 2011. Klumpar v březnu uvedl, že ČEB má problematické pohledávky za 16 miliard korun. Z této částky by zhruba šest až sedm miliard mohla vymoci zpátky. Zbylých devět až deset miliard korun bude velmi obtížně vymahatelných.

ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy. Ministerstvo financí v ČEB vykonává 41 procent akcionářských práv státu, ministerstvo průmyslu a obchodu 24 procent, ministerstvo zahraničí deset procent a ministerstvo zemědělství pět procent. Zbylých 20 procent akcií drží EGAP, kterou ovládají stejná čtyři ministerstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK