Spořicí státní dluhopisy letos příliš netáhnou

04.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Zájem Čechů o spořicí státní dluhopisy je v letošní. „jarní emisi“ výrazně nižší než v uplynulých letech. Zatímco předchozí emise byly rozebrány během několika dnů a ministerstvo financí bylo nuceno upisovací období pro velký zájem předčasně zkrátit, ta letošní příliš netáhne.

Důvodem je výrazně nižší úročení nabízených dluhopisů. V letech 2012 a 2013 byl vyplácený výnos oproti standardním dluhopisům obchodovaným mezi velkými investory více než trojnásobně vyšší. Letos se ministerstvo financí rozhodlo tuto štědrou dotaci snížit na stále slušný dvojnásobek, ale vzhledem k podmínkám na trhu (rekordně nízké úrokové sazby i výnosy státních dluhopisů) vynese držba nyní vydávaného pětiletého spořícího státního dluhopisu přibližně 1,8 % ročně. To sice stále poráží většinu spořicích účtů, klient se ale za to musí vzdát možnosti nakládat se svými prostředky po celých pět let. Předčasný prodej totiž dramaticky snižuje dosažený výnos. Nízkým zhodnocením se tak spořicí státní dluhopisy stávají nezajímavými pro většinu z těch, kteří je v uplynulých třech letech houfně nakupovali.

Na významu nabývají i další důvody, proč se tomuto nejkonzervativnějšímu spořícímu nástroji lidé spíše vyhýbají. Jednak je to složitost, s jakou se počítá výnos zbývajících dvou dluhopisů, protiinflačního a variabilně úročeného, která mnoho potenciálních zájemců odradí. Svou roli také hrají další možnosti investování. Výnosy akciových a dluhopisových fondů dosahují v posledních letech většinou slušné výkonnosti a i když u nich minulé zisky nejsou zárukou zisků budoucích, dokáží pro tento typ zhodnocování úspor nadchnout nové stoupence.

Autor komentáře: David Kufa, Conseq

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE