ECB už zřejmě zasáhne proti nízké inflaci snížením sazeb

04.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 4. června (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním napjatě očekávaném zasedání své rady po delší době pravděpodobně přikročí k uvolnění měnové politiky, včetně snížení úrokových sazeb. Činitelé banky už od dubnového zasedání naznačují, že bude nutné zasáhnout proti klesající inflaci, která podle nich může ohrozit stále velmi křehkou ekonomiku měnové unie.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters z počátku týdne čekají další snížení základní refinanční sazby, která je od listopadu na minimální úrovni 0,25 procenta. ECB by podle analytiků měla snížit i depozitní sazbu, která by se tak z nynější nuly dostala poprvé do záporné hodnoty. Znamenalo by to, že komerční banky by za své krátkodobé úložky přebytečných peněz u ECB musely platit.

Snížení sazeb by ale mělo být vzhledem k jejich nynější velmi nízké úrovni pouze nepatrné, v rozsahu 0,10 až 0,15 procentního bodu, shodují se analytici. Od základních úrokových sazeb se odvíjí úročení úvěrů a vkladů pro miliony lidí a firem v celé eurozóně.

Šéf ECB Mario Draghi na květnovém zasedání naznačil, že banka by mohla přikročit k novým opatřením na podporu ekonomiky v červnu, kdy bude mít k dispozici nové údaje a aktualizované hospodářské prognózy. Podobně se v posledních týdnech vyjadřovali i další činitelé ECB.

Podle nejnovějších údajů klesla meziroční míra inflace v eurozóně v květnu zpět na 0,5 procenta a je hluboko pod cílovou oblastí, kterou má ECB stanovenu na úrovni těsně pod dvěma procenty. Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí podle aktuálních údajů zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,2 procenta z tempa 0,3 procenta v předešlém čtvrtletí. Eurozóna se stále ještě zotavuje ze své nejdelší recese, která trvala rok a půl a skončila loni ve druhém čtvrtletí.

K uvolnění měnové politiky letos ECB vyzval například Mezinárodní měnový fond nebo Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a kvůli vysokému kurzu eura se zásahu banky dožadují i někteří francouzští politici.

Vedle nebezpečně nízké inflace tlačí banku k zásahu také pokračující pokles objemu úvěrů v eurozóně. Podle zdrojů Reuters chystá ECB na čtvrtek celý soubor kroků na podporu ekonomiky, včetně nástrojů na podporu úvěrů pro menší firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK