Pražské služby schválily odkup pětiny akcií za 800 milionů

04.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Prahou většinově vlastněná akciová společnost Pražské služby koupí pětinový podíl, který ve firmě drží Northward Holding Limited. Za akcie zaplatí zhruba 800 milionů korun. Akvizici, kterou minulý týden posvětilo pražské zastupitelstvo, dnes schválila mimořádná valná hromada společnosti. Na dotaz ČTK to řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Valná hromada zároveň schválila reorganizaci firmy.

Hlavní město drží 76,92 procenta akcií Pražských služeb. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část (19,3 procenta) vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland. Koupi této části dnes schválila valná hromada. Do čtrnácti dnů se podle Vávry valná hromada sejde znovu, aby dokončila nákup zbylých akcií. Hodnota celého obchodu by neměla přesáhnout 950 milionů korun.

Praha obchod připravovala několik let. Největší spory se vedly kolem ceny podílu ovládaného firmou Northward Holding Limited. Posudky se výrazně lišily. Začínaly na částkách kolem 400 milionů, později město mluvilo o 700 milionech. Nakonec bude podíl stát zhruba 800 milionů a a oproti původním plánům jej nekoupí přímo město, ale Pražské služby. Ředitel Pražských služeb Patrik Roman minulý týden na dotaz ČTK uvedl, že cena minority vychází ze znaleckých posudků, které si nechala firma zpracovat. Posudky minoritního vlastníka prý akcie ocenily na částku o 64 milionů vyšší.

Pražské služby zajišťují pro město svoz komunálního odpadu. Praha má s miliardovými a opakovaně bez soutěže prodlužovanými zakázkami dlouhodobé problémy. Pokud město firmu ovládne, bude jí moci v souladu se zákonem zakázky zadávat přímo bez výběrového řízení. Město ale tlačí čas. Valná hromada dnes proto mimo jiné schválila vyčlenění části činností z Pražských služeb do městem vlastněné příspěvkové organizace Trade Centre Praha, která dočasně zakázku získá.

Opozice, která minulý týden na zastupitelstvu vystoupila proti záměru, argumentovala především tím, že není jasné, kdo koupi minority zaplatí. Pro údajně nevýdělečné Pražské služby by totiž taková investice znamenala krach, tvrdí ODS. Firma za dobu své existence vydělala 700 milionů korun. Zastupitelé i kvůli tomu nakonec schválili možnost postupného navýšení základního kapitálu firmy o 300 milionů korun.

jhr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK