Zemětřesení na západě Čech způsobilo největší škody v historii

04.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Zemětřesení, které v sobotu a minulý týden zasáhlo Chebsko a Sokolovsko, způsobilo klientům pojišťoven stovky škod za celkem více než deset milionů korun. Nejčastěji jde o praskliny na zdech a popadané omítky. V Česku zatím pohyby zemské kůry nikdy nezpůsobily větší škody než nyní, i když ty jsou ve srovnání s jinými přírodními kalamitami mizivé. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.

Počet nahlášených škod, které klientům Kooperativy způsobilo zemětřesení na Chebsku, se v posledních dvou dnech výrazně zvýšil. "Aktuálně registrujeme 120 škod za celkem sedm milionů Kč. Nejčastěji jde o prasklé stropy, trhliny ve stěnách, popadané omítky. Všichni klienti, kteří nahlásili škodu, obdrželi SMS s potvrzením registrace škody a informací, že je bude kontaktovat technik a domluví s nimi přesný termín prohlídky," uvedl ředitel centra likvidace pojistných událostí v Kooperativě Miroslav Novák.

Česká pojišťovna má hlášeno na 130 škod. Nejvíce ze Sokolovska (84 škod) a Chebska (28). Odhadovaný objem škod se pohybuje kolem tří milionů korun. "Klienti nám své škody stále hlásí, pravděpodobně tedy ještě k určitému zvýšení počtu nahlášených škod dojde. S tak rozsáhlými škodami po zemětřesení jsme se v ČR ještě nesetkali," řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Allianz eviduje zatím pět škod, každá v řádu desítek tisíc korun. "Bude jich ještě více," poznamenal mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Generali klienti dosud nahlásili 20 škod za půl milionu korun. Očekávaný účet víkendového zemětřesení by se mohl pohybovat do 50 škod za celkem jeden milión korun. Upřesnění výše a počtu škod lze podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky očekávat koncem týdne. Podle zkušeností likvidátorů pojišťovny Generali jsou živelní a katastrofické škody hlášeny s tří a vícedenním zpožděním.

Toto zemětřesení je svým rozsahem a silou skutečně neobvyklou živelní událostí, ale pro velké tuzemské pojišťovny neznamená větší problém. "Dle našich pojistných podmínek se zemětřesením rozumí otřesy zemského povrchu vyvolané pohybem v zemské kůře, které dosahují alespoň šestého stupně evropské makroseizmické stupnice. Což v případě Sokolovska a Chebska bylo naplněno," podotkla Buriánková.

Seismologové míní, že v sobotu to byl jeden ze dvou nejsilnějších otřesů v této oblasti za posledních 100 let. Podle Josefa Horálka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR mohou otřesy z minulého týdne a soboty být začátkem silnějšího zemětřesného roje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK