Zakázky německých průmyslových podniků v dubnu silně rostly

05.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. června (ČTK) - Objem zakázek průmyslových podniků v dubnu silně rostl a tempo růstu bylo více než dvojnásobné ve srovnání s očekáváním analytiků. Přispěla k tomu vysoká poptávka z dalších zemí eurozóny. Německý statistický úřad dnes oznámil, že ve srovnání s předchozím měsícem zakázky stouply o 3,1 procenta po poklesu o 2,8 procenta v březnu. To naznačuje, že hrubý domácí produkt největší evropské ekonomiky v příštích měsících oživí.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zvýšení objemu zakázek o 1,3 procenta. Nejvyšší údaj počítal s růstem o 2,5 procenta.

"Dnešní údaje ukazují, že přinejmenším průmysl se má čile k světu," komentoval zprávu ekonom ING Carsten Brzeski. "Nové objednávky jsou jen prvním důkazem toho, že oslabení ekonomiky na konci prvního čtvrtletí bylo spíše jednorázové, než nový trend," dodal.

Domácí zakázky se meziměsíčně nezměnily. Poptávka ze zahraničí však navzdory ukrajinské krizi stoupla o 5,5 procenta. Z toho objem zakázek od dalších členů eurozóny se zvýšil o 9,9 procenta. Zakázky firem vyrábějících spotřební zboží vzrostly o 7,1 procenta.

Německá ekonomika rostla v prvním čtvrtletí letošního roku nejrychleji za tři roky, hlavně díky neobvykle mírné zimě. Údaje za březen však ukázaly, že průmyslové zakázky, výroba i vývoz klesly. Mnoho ekonomů tak očekává, že tempo ekonomického růstu v druhé polovině roku zpomalí.

Průmyslové zakázky se zaznamenávají ve stejném měsíci, kdy jsou objednány. Jejich skutečná výroba je však rozložena do celého roku. Tyto údaje jsou tedy náchylnější k výkyvům víc, než údaje o průmyslové výrobě. Ty budou zveřejněny v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK