ČOI po dvou měsících kontroly objasnila chyby ve výpočtu půjček

05.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Speciální komise České obchodní inspekce po dvouměsíční kontrole objasnila sporné body při výpočtu roční procentní sazby nákladů (RPSN) u spotřebitelských úvěrů. Správný postup brzy zveřejní na webu. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Filip Matys. Podle něj už na výsledky komise reagoval jeden významný poskytovatel úvěru, který chce zpřehlednit poskytování úvěrů.

Zvláštní komisi zřídil ministr průmyslu Jan Mládek koncem března v reakci na informace Mladé fronty Dnes. Podle ní mohou klienti, kteří si půjčovali převážně na ojetá auta, dostat kvůli údajnému pochybení poskytovatelů odškodné až šest miliard korun.

ČOI už v dubnu udělila kvůli špatnému výpočtu RPSN dvoumilionovou pokutu firmě Essox, společnému podniku Komerční banky a mateřské Société Générale. Sazbu prý Essox uváděl o polovinu nižší, než podle inspekce měla být. Jen u této společnosti by se kauza dotkla 20.000 klientů. Problém se ale podle inspekce týká i dalších firem, jako například GE Money Auto či Home Credit. Společnost Home Credit už ale uvedla, že o definitivním výkladu zákona, jak správně počítat roční procentní sazbu nákladů, bude muset rozhodnout soud.

V souvislosti s poskytováním spotřebitelských úvěrů v autobazarech našla pracovní komise ČOI i další oblasti, kterým je třeba věnovat pozornost. Jde například o případné neoprávněné snižování daňového základu ze strany prodejců. Tato oblast je však mimo gesci ČOI a bude řešena příslušnými orgány finanční správy, dodalo MPO.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK