G7: Energetická bezpečnost je prvořadou geopolitickou otázkou

05.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. června (zpravodaj ČTK) - Energetická bezpečnost je geopolitickou otázkou prvořadého významu, shodli se dnes v Bruselu lídři vyspělých ekonomik ze skupiny G7. Po schůzce to novinářům řekl předseda Evropské komise José Barroso. Připomněl také, že energetická problematika úzce souvisí s otázkou ochrany klimatu.

"Čím méně budeme závislí na fosilních palivech, která někdy pochází z problematických částí světa, čím více budeme spoléhat na obnovitelné nebo své vlastní zdroje, tím lepší bude zajištění našich dodávek," poznamenal dnes Barroso na tiskové konferenci.

Problematika energetické bezpečnosti je pro EU důležitá především v souvislosti s vývojem kolem ukrajinské krize. Zhoršení vztahů s Ruskou federací totiž naplno ukázalo výraznou závislost mnoha zemí EU na dodávkách surovin právě z Ruska.

G7 zdůrazňuje, že dodávky energií nesmí být využívány jako geopolitická zbraň či prostředek k nátlaku.

Na počátku května o energetice jednali odpovědní ministři zemí G7 v Římě. Podle Barrosa dnes premiéři a prezidenti USA, Británie, Japonska, Německa, Francie, Itálie, Kanady spolu se zástupci unie jejich názory podpořili.

Energetickou bezpečnost tak G7 spojuje též s problematikou ochrany klimatu, kdy lídři za zásadní pokládají rok 2015. Uskuteční se totiž mezinárodní klimatická konference v Paříži, která by podle skupiny vyspělých zemí měla přinést skutečně globální dohodu se závazky snižovat skleníkové plyny.

EU chce mít o svých závazcích jasno ještě letos, nejpozději v říjnu. Barroso míní, že také jednotlivé země G7 by měly ještě před Paříží přijít se svými národními závazky.

Pomoci s energetickou bezpečností Evropy by mohly i dodávky zkapalnělého zemního plynu z USA, předseda komise dnes ale v této věci vyzval k realismu.

Je prý jen "iluzí", že by tento plyn mohl problém zcela vyřešit, i kvůli potřebě teprve vybudovat příslušnou infrastrukturu. Zmínil místo toho například výstavbu potřebných doplnění a propojení stávající evropské sítě, posílení možnosti zpětného toku plynu potrubími. Strategicky potřebné je také dokončení jednotného trhu s energiemi a posílení schopnosti EU hovořit při vyjednáváních s dodavateli jednotným hlasem.

Možnosti posílení dovozu plynu z USA souvisí s obchodními jednáními mezi evropským blokem a Spojenými státy. Vzájemným obchodním vztahům byla věnována další část dnešního jednání G7. Lídři podle Barrosa zdůraznili význam volného obchodu. Je však prý potřeba, aby se také v budoucnu snažili o silnější veřejnou podporu dohodám, jako je chystaná smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Barroso tak míní, že je potřeba více vysvětlovat přínos volného obchodu pro tvorbu pracovních míst a ekonomický růst především těm, kdo se jím cítí ohroženi, či s ním nesouhlasí. Příprava TTIP je z mnoha stran ostře kritizována, EU ale o podobných smlouvách vyjednává například také s Kanadou či Japonskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK