České pobočce Danone se loni výrazně propadl zisk

06.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. června (ČTK) - České pobočce francouzského potravinářského koncernu Danone se loni propadl čistý zisk z předloňských 119,3 milionu korun na pět milionů korun. Tržby klesly o šest procent na 2,463 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin. Trh mléčných výrobků, které v Česku firma loni vyráběla v mlékárně v Benešově, již několik let klesá. Benešovskou mlékárnu letos převzala americká firma Schreiber Foods.

Trh čerstvých mléčných výrobků se již několik let po sobě nachází v obtížné situaci, kdy se mezvyšuje spotřeba v rámci této kategorie," uvedlo ve zprávě představenstvo společnosti. Ve finančním vyjádření poklesl podle zprávy trh čerstvých mléčných výrobků loni o šest procent. Prodané množství mléčných výrobků se meziročně snížilo o 3,7 procenta.

Vedení české pobočky společnosti se loni přesunulo do Maďarska, v důsledku čehož firma zrušila 23 pracovních pozic. Celkový průměrný počet zaměstnanců se snížil bezmála o tři desítky na 314.

Původem francouzská potravinářská skupina Danone je předním světovým výrobcem čerstvých mléčných výrobků a minerálních vod. Od roku 2007, kdy firma odkoupila společnost Numico, je také výrobcem dětské výživy a speciální výživy pro zdravotnické účely. Na českém trhu prodává například nejprodávanější značku čerstvých mléčných výrobků Activia, jogurtové nápoje Actimel či dětem určenou značku výrobků Kostíci.

Na český trh společnost vstoupila v roce 1990. Navázala tehdy spolupráci s benešovskou mlékárnou, kde začala vyrábět jogurty. V roce 1991 v Benešově založila společnost s ručením omezením a o tři roky později se transformovala na akciovou společnost.

Od začátku letošního února Danone nakupuje již hotové výrobky od nového amerického majitele benešovské mlékárny Schreiber Foods. Své výrobky pak Danone pod původními značkami nadále prodává na českém trhu i vyváží do zahraničí.

Američané na podzim uvedli, že zachovají zaměstnanost v závodě i spolupráci s českými farmáři. Součástí transakce mezi oběma firmami byl prodej závodů Danone v Bulharsku a Portugalsku, její hodnotu firma neuvedla.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK