Italská ekonomika se na začátku roku nečekaně vrátila k poklesu

10.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 10. června (ČTK) - Italská ekonomika se na začátku letošního roku vrátila k poklesu. Hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí snížil o 0,1 procenta po mírném růstu v předešlém čtvrtletí. Potvrdil to dnes místní statistický úřad ISTAT. Itálie, která má třetí největší ekonomiku v eurozóně, se teprve na konci minulého roku dostala z dvouleté recese. Většina analytiků očekávala, že v letošních první třech měsících bude oživování ekonomiky zesilovat.

Domácí poptávka ale v prvním čtvrtletí podle dnešních dat zůstala slabá. Investice se mezičtvrtletně propadly o 1,1 procenta. Určitá podpora ale přišla ze strany italského vývozu, který se zvýšil o 0,8 procenta.

Meziročně italská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,5 procenta, což je zpomalení oproti meziročnímu poklesu o 0,9 procenta v předešlém kvartálu.

Itálie byla v posledním desetiletí nejpomaleji rostoucí zemí eurozóny, napsala agentura Reuters. Předpokládá se, že letos bude za většinou svých partnerů ze zemí platících eurem nadále zaostávat. Pro srovnání, eurozóna v prvním čtvrtletí rostla předběžně o 0,2 procenta. Německo, její největší ekonomika, zaznamenalo růst o 0,8 procenta. Druhá největší ekonomika měnového bloku Francie stagnovala. Česká ekonomika, která ovšem do eurozóny nepatří, v prvním čtvrtletí rostla mezičtvrtletně o 0,4 procenta.

Vláda italského premiéra Mattea Renziho pro letošní rok předpokládá růst o 0,8 procenta. Loni italská ekonomika klesla o 1,9 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise počítají pro letošní rok s růstem o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK