Světová banka snížila odhad letošního globálního růstu na 2,8 pct

10.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. června (ČTK) - Světová banka snížila odhad globálního ekonomického růstu v letošním roce na 2,8 procenta ze 3,2 procenta, které předpovídala v lednu. Vedle dočasného zimního poklesu ve Spojených státech k tomu přispěje hlavně prohlubování útlumu rozvíjejících se ekonomik, pro něž banka v dnešní prognóze předpověděla zpomalení celkového růstu pod pět procent. Svět tak letos oživí podle banky jen mírně z loňského slabého tempa 2,4 procenta.

Ekonomiky rozvíjejících se zemí porostou letos jen o 4,8 procenta, nikoli o 5,3 procenta, jak banka předpovídala v lednu. Zhoršená prognóza je odrazem velmi slabého prvního čtvrtletí, kdy se sečetly negativní vlivy mimořádně chladného počasí v USA, krize na Ukrajině, politických otřesů v některých středněpříjmových zemích a pokračujícího útlumu v Číně, která prochází změnou orientace ekonomiky.

"Růstová tempa v rozvíjejícím se světě zůstávají až příliš skromná na to, aby vytvořila pracovní místa, která potřebujeme ke zlepšení životů nejchudších 40 procent světa," uvedl ke zprávě prezident Světové banky Jim Yong Kim. Už příští rok ale rozvojové ekonomiky podle banky zrychlí růst na 5,4 procenta a v roce 2016 na 5,5 procenta.

Oživení ve vyspělém světě naopak nabírá na síle, konstatovala banka. Tyto ekonomiky porostou letos o 1,9 procenta, příští rok zrychlí expanzi na 2,4 procenta a v dalším roce na 2,5 procenta. Eurozóna by letos měla vykázat růst o 1,1 procenta. Americká ekonomika, která kvůli zimě zažila v prvním čtvrtletí pokles, by celoročně měla posílit o 2,1 procenta. Ještě v lednu ale banka pro USA odhadovala zrychlení růstu na 2,8 procenta z loňských 1,8 procenta.

Napřesrok Světová banka čeká zrychlení globálního růstu na 3,4 procenta a v dalším roce na 3,5 procenta. Vzhledem ke zpomalování mladých tržních ekonomik a oživování vyspělého světa by se měl podíl vyspělého světa na globálním růstu v příštích dvou letech zvýšit na zhruba polovinu ve srovnání s necelými 40 procenty v roce 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK