Sklárna Crystalex CZ Nový Bor skončila loni se ziskem 55 mil.Kč

10.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový Bor (Českolipsko) 10. června (ČTK) - Ziskem 55 milionů korun skončilo loňské hospodaření sklářské společnosti Crystalex CZ Nový Bor na Českolipsku. Jedna z největších českých skláren zvýšila meziročně obrat o více než 12 procent na 877 milionů korun. U příležitosti návštěvny prezidenta Miloše Zemana to dnes ČTK řekl ředitel společnosti Martin Kubát. Před rokem skončilo hospodaření ziskem 48 milionů korun, když firma utržila 782 milionů korun.

Crystalex CZ patří k největším světovým producentům užitkového skla. Firma vznikla na troskách někdejšího sklářského gigantu Crystalex, který na podzim 2008 zkrachoval a na počátku roku 2009 zastavil výrobu. O rok později se ji podařilo obnovit s novým vlastníkem, který areály v Novém Boru a Karolince na Vsetínsku koupil za 362,7 milionu korun. Dalších více než 200 milionů korun investovali od té doby vlastníci nejen do obnovení výroby a nové technologie, ale i do modernizace celého areálu.

Zeman je prvním prezidentem v novodobé historii, který sklárnu navštívil. Přiznal, že s úzkostí sledoval pád slavné firmy před několika lety. "O to větší je moje vděčnost těm, kdo tuto firmu zachránili před totálním krachem. To, že investuje, to, že přijímá nové lidi, znamená, že Crystalex vstal z popela a jako slavná česká sklářská firma má před sebou perspektivu," řekl prezident na setkání se zaměstnanci.

V loňském roce vybudovali ve sklárně třetí pánvovou pec a s dalším rozšiřováním výrobních kapacit už nepočítají. Přesto se letos staví pec nová. Nahradit by však měla podle Kubáta tu, která ve sklárně slouží nejdéle a potřebuje už modernizaci. Díky novým technologiím mohla firma loni dodat na trh bezmála 42 milionů kusů skla a pro letošní rok plánuje další růst výroby o 14 procent. "Tržby by měly překročit miliardu, uvidíme ale, jak se v odbytu projeví současná krize v Rusku," řekl Kubát.

Někdejší sklárna před krachem zaměstnávala zhruba 1800 lidí v Novém Boru, Hostomicích, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem. "Dnes má podnik 670 kmenových zaměstnanců," doplnil Kubát. Kvůli nové pánvové peci zaměstnal Crystalex CZ loni dalších 120 lidí, nejen na obsluhu nových linek. Posílit bylo třeba také další související činnosti. Počet zaměstnanců je už ale podle Kubáta stabilizovaný a s dalším náborem firma nepočítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK