MMF: Řecko už je z reforem vyčerpané, přesto musí pokračovat

10.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. června (ČTK) - Řecko musí razantně zlepšit efektivitu veřejného sektoru, aby splnilo dohodnuté fiskální cíle a vyhnulo se novým úsporným opatřením. V rámci své nové revize řeckého záchranného programu to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Upozornil přitom, že ve vládní koalici už je patrná únava z reforem.

Řecko se před více než čtyřmi lety ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc.

Fond rovněž poznamenal, že převaha koaliční vlády v parlamentu se snížila; v 300členném sboru má v současnosti většinu pouhých dvou křesel. "Kvůli tomu je těžké pokročit v tolik nutných reformách směle a rychle vpřed," uvedl MMF.

Atény se v minulých letech se mezinárodními věřiteli dohodly na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje, snížila důchody a mzdy a zvyšovala daně, v ekonomických reformách ale za požadavky věřitelů zaostává.

MMF v nejnovější revizi řeckého záchranného programu varoval, že řecký veřejný dluh zůstává velmi vysoký. Pomoc EU je podle něj nutná k tomu, aby bylo zadlužení udržitelné.

Měnový fond předpokládá, že zadlužení Řecka letos dosáhne 174 procent hrubého domácího produktu. V roce 2020 by měl dluh klesnout na 128 procent a o dva roky později na 117 procent HDP.

Podle agentury Reuters se očekává, že Řecko v průběhu roku zahájí s evropskými partnery rozhovory o dalším zmírnění dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK