EK vyšetřuje daňové dohody firem Apple, Starbucks a Fiat

11.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. června (ČTK) - Evropská komise zahájila hloubkové šetření daňových dohod, které firmy Apple, Starbucks a Fiat uzavřely s daňovými úřady v Irsku, Nizozemsku a Lucembursku. Vyšetřování má podle agentury Reuters zjistit, zda dohody o zdanění právnických osob nejsou nepoctivou státní pomocí.

Vyšetřování přichází poté, co se objevily zprávy, že firmy mají díky dohodám s úřady výrazně nižší daně. Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia uvedl, že podobné dohody, které výrazně snižují firmám daně, jsou teoreticky přípustné, měly by však být nezákonné, pokud poskytují firmám výhodu nad konkurencí.

Jmenované společnosti jsou často cílem kritiky za to, že v místech, ve kterých působí, platí nízké daně. Podobné je to i se třemi jmenovanými zeměmi. Irsko je často kritizováno za nízké daňové sazby a Nizozemsko a Lucembursko jsou často domovem firem, které jsou tam jen zaregistrované, ale nevyvíjejí žádnou činnost nebo nevyrábějí zboží ani služby. Všechny tři země jsou podle agentury AP kritizované i kvůli mlčenlivosti.

Vyšetřovací komise amerického Senátu loni zjistila, že Apple v Irsku využívá síť dceřiných firem, aby si snížil v USA platby daně z příjmu v řádech miliard dolarů. Tento postup je sice legální, zpráva však vyvolala velkou kritiku a mnoho otázek o účinnosti amerického daňového systému a možnostech daňových úniků.

Díky daňové dohodě v Irsku se Applu podařilo dosáhnout faktické daňové sazby ze zisku mimo USA pouze 3,7 procenta, což je jen zlomek výše daňových sazeb na hlavních zahraničních trzích Applu. Apple tvrdí, že jeho kroky jsou v souladu se zákonem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK