Investice do diamantů se vyplatí

12.06.2014 | , D.I.C. a.s
Komerční sdělení


Každý investor, který si prošel turbulentními trhy v době nástupu hypoteční a následně dluhové krize, byl nucen přemýšlet a přehodnocovat svou dosavadní investiční strategii, neboť finanční svět doznal viditelně určitých změn.

Obrovské propady na kapitálových trzích v letech 2007 a 2008 byly drahou školou pro každého držitele cenných papírů. Tolik oblíbené investice do nemovitostí se ukázaly v mnoha případech jako hra na Černého Petra. Automaticky se tedy dostaly do popředí nástroje, které do té doby stály tak trochu stranou zájmu investorské veřejnosti. Investoři hledali bezpečný přístav pro své peníze, kde budou moci setrvat, než se bouře přežene. Proto se začalo hovořit o tzv. alternativních investicích jako například: umělecké předměty, starožitnosti, historické dopravní prostředky, mince, fyzicky držené komodity, archívní vína, a pod.

Asi největší rozruch rozpoutala rostoucí poptávka po zlatě. Historicky osvědčené platidlo a komodita zajišťující přenos hodnoty v nejistých dobách vystoupala na nové rekordní úrovně, aby pak v roce 2013 opět ukázala svou slabinu ve své volatilitě (propad ceny o cca 30%), tak jako každá komodita obchodovaná na komoditní burze, kde nemožnost ochrany proti spekulaci a bublinám působí investorům špatné spaní.

Zcela jiné pocity zažívaly a zažívají majitelé diamantů. Komodity, která se po cca 70 letech vrací zpět do střední Evropy, kde měla ještě v období před vypuknutím II. světové války své jisté a nezastupitelné místo. Diamanty se totiž neobchodují na standardních komoditních burzách a díky i odlišnému způsobu obchodování jsou odolné vůči spekulativním tlakům. Cena diamantů se burzovně sleduje téměř 110 let. Po celou dobu jejich cena průběžně roste. Historicky je diamant považován za pomyslnou kotvu investic a ve světě má při tvorbě a budování majetku své nezastupitelné místo pro své odlišné vlastnosti od ostatních druhů aktiv. Jedná se o konzervativní, stabilní a velice bezpečnou formu pro uložení finančních prostředků.

P3208023.jpg

Pro investora hraje důležitou roli deklarace pravosti. O ní se u diamantů stará precizně stanovený mezinárodní systém certifikace, který u každého volného kusu zjišťuje kromě základních parametrů - hmotnosti, brusu, čistoty a barvy, i rozměry diamantu a jeho doplňkové parametry, jako je například kvalita brusu. Hodnocení parametrů, známé pod označením 4C, provádějí nezávislé gemologické laboratoře, jako jsou belgické HRD a IGI nebo americká GIA. Zjištěné údaje jsou pak uvedeny na certifikátu, který je nedílnou součástí každého volného diamantu.

Pro investora je pochopitelně zásadní také míra zhodnocení. Ani zde diamanty nezklamou. Příkladem jsou úrovně dosažené během poslední dekády. Jednokarátové kameny zvedly svoji cenu např. 1ct D IF RAP 2003-2013 odpovídá 63%. Ještě vyšší dlouhodobý růst je u diamantů hmotnosti 5 a více karátů, jejichž cena během 10 let vzrostla např. 5ct D IF 2003-2013 – 165,3% RAP ceny.

Kdo se rozhodne pro nákup diamantů, ať už jako volných investičních kamenů nebo v podobě diamantových šperků, měl by pochopitelně velmi pečlivě vybírat prodejce. Důležitým kritériem v tomto ohledu je vazba na světový diamantový trh. Tuto podmínku bezezbytku splňuje společnost Diamonds International Corporation (DIC), která je členem a akcionářem antverpské diamantové burzy. Také pro kupujícího z této vazby vyplývá zásadní výhoda – DIC nabízí diamanty, které pocházejí přímo z nejvýznamnějších míst světového diamantového obchodu. DIC dále nabízí pomoc se zprostředkováním odkupu diamantů. Zákazník, který vlastní kameny od DIC tak má velmi snadnou možnost likvidity své investice.

CERTIF.jpg 

Vedle volných kamenů nabízí společnost také originální diamantové šperky z vlastní produkce vyráběné převážně z 18 karátového (kt) zlata. I v jejich případě dostává zákazník něco navíc. DIC totiž nechává certifikovat také kameny od váhy 0,1 karátu (ct) a na rozdíl od většiny ostatních vystavuje kompletní certifikační report ke šperku.  Protože zájmem DIC je uspokojit co nejširší spektrum zákazníků, zařadila společnost do své nabídky také šperky kombinující diamanty a barevné drahokamy s cenou začínající už pod hranicí deseti tisíc korun. Dále je možno vybírat z nabídky luxusních diamantových hodinek, či luxusní kolekce „Fashion“. 

 

 

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení