Británie nečekaně naznačila možnost zvýšení sazeb, libra posílila

13.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. června (ČTK) - Británie by se mohla stát první velkou ekonomikou, která po krizi z roku 2008 zpřísní měnovou politiku. Naznačil to šéf tamní centrální banky Mark Carney. Libra po jeho slovech dnes vystřelila prudce vzhůru a k dolaru se dostala na nejvyšší úroveň za skoro pět let.

Carney řekl, že úrokové sazby by mohly stoupnout dříve, než se teď na trzích očekává. Zvýšily by se tak poprvé od července 2007. Základní úroková sazba je nyní v Británii na rekordním minimu 0,5 procenta.

"O přesném načasování prvního zvýšení sazeb se už teď hodně spekuluje a to rozhodnutí je stále vyrovnanější," řekl podle agentury Reuters Carney v noci na dnešek. "Mohlo by se to stát dřív, než trhy v současnosti očekávají," řekl také během výroční večeře se zástupci londýnské City a byznysu. Od Kanaďana Carneyho to je podle listu Financial Times zatím nejjasnější vyjádření v takovém duchu od nástupu do funkce před necelým rokem.

Pevný plán zvyšování sazeb centrální banka podle Carneyho nemá a načasování bude záviset na budoucích ekonomických datech. Důležitější než samotné načasování přitom prý je, aby budoucí zvyšování úroků bylo "pozvolné a omezené", zčásti vzhledem k zadluženosti domácností.

Carneyho vyjádření ekonomy překvapilo; jen relativně málo jich na základě dosavadních vodítek poskytnutých samotnou bankou předpokládalo, že ke zvýšení sazeb dojde dřív, než v druhém čtvrtletí příštího roku.

Britská ekonomika ale nyní solidně roste, míra nezaměstnanosti za tři měsíce do dubna klesla nejníže za více než pět let a tlak na zvyšování sazeb roste, podotkla agentura AP. Britská libra dnes po Carneyho slovech výrazně posílila. K dolaru dopoledne stoupla až na 1,6999 USD a dostala se na skoro pětileté maximum. Euro k libře naopak oslabilo na nejnižší hodnotu za 19 měsíců.

Dolů zamířily akcie developerských společností, neboť Carney během projevu v oficiální rezidenci londýnského starosty varoval před nebezpečím přehřátí na trhu s bydlením a slíbil "pozvolné a přiměřené kroky", které by riziko pro ekonomickou stabilitu zmírnily. Ministr financí George Osborne předtím prohlásil, že centrální banka dostane pravomoc bránit úvěrovým institucím v poskytování hypoték, které jsou moc vysoké v poměru k příjmu dlužníka nebo k hodnotě kupované nemovitosti.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK